Η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο ξανά, καθώς η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου διαπραγματεύεται τους όρους αναδιάρθρωσης του χρέους, μέσω του PSI, με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Οι ομολογιούχοι αναμένεται να δεχθούν haircut της τάξης του 65% με 70%, επιβαλλόμενο από τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), εκτιμούν οι οικονομολόγοι της UBS.

«Οι δύο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τσάρλς Νταλάρα και Ζεν Λεμιέρ έχουν στείλει στις αγορές μπερδεμένα μηνύματα. Ο κ. Νταλάρα τόνισε στους δημοσιογράφους πως είναι σίγουρος ότι η πρότασή του, η οποία κατατέθηκε στον έλληνα πρωθυπουργό είναι μέγιστη προσφορά για να κλείσει το PSI», τονίζουν οι οικονομολόγοι.

Οι τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με τους Financial Times, τονίζουν πως η προσφορά είναι το haircut να φτάσει στο 70% και το μέσο επιτόκιο του κουπονιού να ανέλθει στο 3,5% από το 4%. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει «κούρεμα» του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Forbes, αφού κλείσει η συμφωνία για το PSI, υπάρχει ακόμα μια πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση. Η τρόικα βρίσκεται στην Ελλάδα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχει κλείσει το σχέδιο περικοπής δαπανών για το 2012, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Οι φόβοι όλων, σύμφωνα με το Forbes, είναι ότι αν δεν γίνει εγκαίρως η συμφωνία με τους εθελοντές για την ανταλλαγή ομολόγων αυτό μπορεί να προκαλέσει «άτακτη χρεοκοπία», καθώς η Ελλάδα έχει να πληρώσει το Μάριο 14,5 δισ. ευρώ, αφού λήγουν ομόλογα στις 20 του μηνός.

Αυτό που επισημαίνουν οι αναλυτές και οικονομολόγοι είναι πως υπάρχει μια λεπτή γραμμή στο όρο εθελοντισμός, καθώς ουσιαστικά οι ομολογιούχοι αναγκάζονται να ζημιωθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι ενεργοποίησης των ασφαλίστρων κινδύνου, που αυτό θα σημάνει πιστωτικό γεγονός.