Τι ισχύει για την κληρονομιά τραπεζικού λογαριασμού

Πότε παρέχεται απαλλαγή από το φόρο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:22
13/10/2017
Τι ισχύει για την κληρονομιά τραπεζικού λογαριασμού
8
loading

Ο τραπεζικός λογαριασμός μετά το θάνατο του δικαιούχου, μεταβιβάζεται στους κληρονόμους. Όταν οι κληρονόμοι είναι περισσότεροι από έναν, αναλαμβάνει ο καθένας από τον τραπεζικό λογαριασμό το ποσοστό που του αναλογεί, σύμφωνα με τη μερίδα του στην κληρονομιά.

Παράδειγμα: Πατέρας απεβίωσε αφήνοντας κληρονόμους τα τρία παιδιά του. Τα κάθε παιδί κληρονομεί το 1/3 από το ποσό που είναι κατατεθειμένο στον τραπεζικό λογαριασμό.

Για να απαλλαγούν οι φορολογούμενοι από το φόρο κληρονομιάς για χρήματα που βρίσκονται σε τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να είναι συνδικαιούχοι. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάθεσης σε κοινό λογαριασμό είναι, ότι μπορεί να συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση αποβίωσης ενός από τους συνδικαιούχους η κατάθεση περιέρχεται αυτοδικαίως στους επιζώντες δικαιούχους.

Η νομοθεσία προβλέπει απαλλαγή φόρου εφόσον συνδικαιούχος (ακόμη και κληρονόμος) προχωρήσει σε ανάληψη χρημάτων (μέρους ή και όλου του ποσού) μετά τον θάνατο κάποιου άλλου από τους συνδικαιούχους. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που συνδικαιούχος είναι και κληρονόμος μπορεί να απαλλάσσεται από το φόρο κληρονομιάς αλλά όχι από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης.

Λογαριασμός χωρίς συνδικαιούχους

Στην περίπτωση που οι κληρονόμοι δεν είναι συνδικαιούχοι στο λογαριασμό του θανόντος τότε για την ανάληψη των χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό του θανόντος θα πρέπει οι κληρονόμοι να έχουν νομιμοποιηθεί στην τράπεζα, για να λάβουν πληροφορίες για το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού και αργότερα να λάβουν το μερίδιό τους.

Η τράπεζα θα ζητήσει συγκεκριμένα έγγραφα για να νομιμοποιηθεί κάθε κληρονόμος, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο ή πληρεξούσιο που πρέπει να έχει στείλει από το εξωτερικό προς δικηγόρο ή άλλον αντιπρόσωπό του στην Ελλάδα για αποδοχή κληρονομίας με τραπεζικό λογαριασμό, ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών καθώς και πιστοποιητικά περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης, μη προσβολής κληρονομικού δικαιώματος και μη αποποιήσεως.

Αν υπάρχει διαθήκη, τότε απαιτείται η διαθήκη σε επικυρωμένο αντίγραφο από το δικαστήριο στην Ελλάδα. Μετά τον έλεγχο των εγγράφων από την τράπεζα και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο φορολογούμενος που τα προσκόμισε είναι πράγματι κληρονόμος, σε πρώτη φάση η τράπεζα θα του γνωστοποιήσει το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού.

Ο φόρος κληρονομιάς

Το ποσό αυτό θα πρέπει ο κληρονόμος να το δηλώσει στην εφορία με την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς – δωρεάς και να πληρώσει το φόρο κληρονομιάς.

Προσοχή: Ανάλογα με το ύψος του τραπεζικού λογαριασμού, μπορεί να χρειασθεί ο κληρονόμος να προσκομίσει και κληρονομητήριο. Αν το υπόλοιπο του λογαριασμού είναι σχετικά μικρό, τότε η τράπεζα δεν ζητάει κληρονομητήριο. Αν όμως το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού είναι πάνω από 15.000 ή 20.000 ευρώ τότε θα ζητηθεί και κληρονομητήριο που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Μπορεί η τράπεζα να ζητήσει κληρονομητήριο ΠΡΙΝ γνωστοποιήσει στον κληρονόμο το χαρτοφυλάκιο; αν όχι ποια διάταξη νόμου το προβλέπει;

  Μπορεί η τράπεζα να ζητήσει κληρονομητήριο ΠΡΙΝ γνωστοποιήσει στον κληρονόμο το χαρτοφυλάκιο; αν όχι ποια διάταξη νόμου το προβλέπει;

 2. avatar Ananda

  Πατερας πεθαινει ξαφνικα εχει κοινο λογαριασμο με την συζηγο και μια κορη.απο μια αλλη κορη που ειχε αποβιωσει παλιοτερα εχει εναν εγγονο.ποιος δικαιουται το ποσον στην τραπεζα?

 3. avatar edgarda

  Αν υπάρχει λογαριασμός σε τράπεζα χωρίς συνδικαιουχους...η Τράπεζα παιρνει κάποιο φορο πριν τα αποδωσει στον κληρονόμο???

 4. avatar Ναντίν

  αν κάποιος που απεβίωσε, εχει διαθήκη με την οποία άφησε ένα ποσό στην αδελφή του που επίσης απεβίωσε πριν το θάνατο του διαθέτη, τα χρήματα τα δικαιούται το μοναδικό τέκνο της αδελφής;

 5. avatar Μ.Τ.

  Αν πεθάνει κάποιος και δεν εχει αφήσει διαθήκη και ήταν ανύπαντρος και χωρίς παιδιά, αλλά έχει μία ετεροθαλή αδελφή με την οποία δεν είχε καμία σχέση και δεν γνωριζουμε που ζει ποιοι δικαιούνται τα χρήματα που έχει στην τράπεζα και το σπίτι του; Εκτός από την ετεροθαλή αδελφή υπάρχουν πρώτα και δεύτερα ξαδέλφια. Ευχαριστώ.

 6. avatar αννα.μαρια

  και αν δεν γνωριζουν η συγγενεις για καποιο λογαριασμοο στην τραπεζαα??????

 7. avatar DX1

  Ζευγάρι με 2 παιδιά, έχουν από κοινού λογαριασμό κατάθεσης. Πεθαίνει ο σύζυγος. Ποιός είναι δικαιούχος?
  Τι συμβαίνει εάν υπάρχει διαθήκη και τι εάν δεν υπάρχει?

  Θα εκτιμούσα εάν κάποιος γνωρίζει και θέλει να απαντήσει

  ευχαριστώ

  1. avatar spyr

   δινεις πολυ λιγες πληροφοριες για να παρεις σωστη απάντηση.
   Στα γρηγορα εάν στον λογασιασμό είναι συνδικαιούχοι και οι 4 παραμένουν συνδικαιούχοι με τα ιδια δικαιωματα και οι τρεις εν ζωη.

   Εάν δεν υπάρχει διαθήκη είναι ολοι οι δικαιουχοι ληπτες της περιουσίας εξ αδιαθέτου (έχουν ισα δικαιωματα σε όλα)
   Εάν υπάρχει διαθηκη οτι αναφέρεται στην διαθήκη χωρίζεται ως αναφέρει αυτή.
   Αυτα ομως πολυ γενικά, πάντα υπάρχουν υποπεριπτωσεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει