Επιτρέπεται, σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η χορήγηση από τράπεζες των στοιχείων προσωπικών δεδομένων που αφορούν σε εκδότες (εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα) ακάλυπτων επιταγών.
Με την ίδια απόφασή της (υπ’ αριθμόν 54/2010) η Αρχή έκρινε επίσης ότι είναι νόμιμη η χορήγηση των προσωπικών στοιχείων του κομιστή της επιταγής εφόσον έχει προηγηθεί δήλωση κλοπής της.

Η απόφαση εκδόθηκε με αφορμή ερώτημα που είχε απευθύνει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η τράπεζα «EFG Eurobank ΕΡΓΑΣΙΑΣ».

Η τράπεζα ζητούσε τη θέση της Αρχής για το αν μπορούσε να γνωστοποιήσει στην Εθνική Τράπεζα τα στοιχεία (διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ και στοιχεία ταυτότητας) του νόμιμου εκπροσώπου εταιρείας περιορισμένης ευθύνης η οποία είχε εκδώσει ακάλυπτη επιταγή.

Η Eurobank ζητούσε παράλληλα από την Αρχή να αποφανθεί για το αν μπορεί να αποκαλύψει στον εκδότη της επιταγής, ο οποίος έχει δηλώσει την κλοπή της, τα στοιχεία του κομιστή της επιταγής. Η θέση της αρχής και για τα δύο ερωτήματα ήταν θετική με το σκεπτικό ότι η χορήγηση των στοιχείων είναι απαραίτητη προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να προσφύγει στα δικαστήρια.

Πηγή: euro2day.gr