Σε υπογραφή δανειακής σύμβασης και συμφωνίας παροχής εγγυήσεων με σκοπό τη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών στην Ελλάδα προχώρησαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Αυτές οι δύο διευκολύνσεις υπογράφηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων Progress, ο οποίος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Χάρη στην εγγύηση που παρέχεται μέσω του παραπάνω μηχανισμού, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μέχρι και 6 εκ. ευρώ μικροδάνεια σε Έλληνες μικροεπιχειρηματίες. Η Τράπεζα θα εστιάσει στη χρηματοδότηση νεοσύστατων επιχειρήσεων και νέων δανειοληπτών και παράλληλα στη μείωση των απαιτήσεων εγγυήσεων για υφιστάμενους και νέους μικροδανειολήπτες.

Τα δάνεια που παρέχονται μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων, αναμένεται να επιτρέψουν στην Παγκρήτια Τράπεζα να ικανοποιήσει τη ζήτηση πολλών μικροεπιχειρήσεων, οι οποίες έχουν δύσκολη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των αυστηρότερων όρων επιλεξιμότητας που έχουν τεθεί από το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα.

Με μόχλευση 1,5 φορές, η Παγκρήτια Τράπεζα θα δώσει μικροδάνεια ύψους μέχρι 13 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι παραπάνω δύο διευκολύνσεις αποσκοπούν στο να παρέχουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις στις ελληνικές μικροεπιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τοπική ανάπτυξη.

Συνολικά, τα δύο δάνεια ανέρχονται στο ποσό των 19 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υποστηρίξουν περισσότερες από 1.000 μικροεπιχειρήσεις στην Ελλάδα. Παρότι η πλειοψηφία των υποκαταστημάτων του δικτύου βρίσκονται στην Κρήτη, η Παγκρήτια Τράπεζα θα παρέχει μικροδάνεια μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ σε μικροεπιχειρήσεις σ΄όλη την Ελλάδα.