Την ικανοποίησή τους για τη διατήρηση από την Αυστρία της πιστοληπτικής της ικανότητας στο βαθμό «ΑΑΑ», σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του αμερικάνικου οίκου αξιολόγησης Moody’s εξέφραζαν το απόγευμα κυβερνητικά στελέχη στη Βιέννη, προειδοποιώντας συγχρόνως πως το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

Σύμφωνα με τον αυστριακό αντικαγκελάριο, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, διότι, μπορεί μεν η εμπιστοσύνη απέναντι στην Αυστρία να είναι καλή και να δείχνει ότι αυτή βρίσκεται σε καλό δρόμο, όμως αυτή η εμπιστοσύνη θα πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον.

Ο ίδιος τόνιζε πως θα πρέπει προπάντων να μειωθεί το χρέος, να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της χώρας, αναφέροντας ως παραδείγματα το χώρο των Σιδηροδρόμων, της «ζούγκλας» των επιδοτήσεων, το σύστημα υγείας, τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και το νομικό πλαίσιο στο δημόσιο τομέα.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ (του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος), επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση έπειτα από τη θετική αξιολόγηση της χώρας, αλλά τουναντίον αυτή θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για δημοσιονομική εξυγίανση και εκτέλεση του προϋπολογισμού, για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και των αυστριακών εξαγωγών.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ ζητά να διακοπούν οι πληρωμές προς του οίκους αξιολόγησης, επισημαίνοντας πως πολύ πιο αξιόπιστο για τις χρηματαγορές θα ήταν η κατάθεση από την Αυστρία ενός πολυετούς οικονομικού σχεδίου και σε αυτή την κατεύθυνση οι Πράσινοι προτίθενται να ζητήσουν διαβουλεύσεις.

Στη σημερινή του ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης Μούντις τονίζει πως η Αυστρία διατηρεί την πιστοληπτική της ικανότητα στο βαθμό “ΑΑΑ”, επισημαίνοντας συγκεκριμένα την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της, τη χαμηλή ανεργία, την ιδιαίτερα διαφοροποιημένη οικονομία της.

Επιπλέον, επαινεί ως «θετική» την πρόθεση της αυστριακής κυβέρνησης να κατοχυρώσει συνταγματικά το όριο χρέους, το «φρένο χρέους», όπως αποκαλείται στην Αυστρία, κατά το πρότυπο της γειτονικής Γερμανίας.

Στο μεταξύ, στην Αυστρία τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους ως προς την ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας μέσα στο 2012.

Σύμφωνα με τη νέα πρόγνωση του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας της Βιέννης, η ανάπτυξη μέσα στο 2012 δεν θα ξεπεράσει το 0,4% και μέσα στον επόμενο χρόνο το κράτος θα πρέπει να εξοικονομήσει τρία και όχι μόνον δύο δισ. που αναφέρονταν έως τώρα, ενώ η πρόγνωση του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών αναφέρει ως ρεαλιστικό ποσοστό ανάπτυξης ένα 0,8%, με το διευθυντή του, Μπέρνχαρντ Φέλντερερ, να θεωρεί μη ρεαλιστική την θέση πως θα πρέπει να εξοικονομηθούν τρία αντί των δύο εκατ. ευρώ.