Τον εκσυγχρονισμό των κοινοτικών κανόνων που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις πρότεινε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την επίτευξη μιας ισορροπημένης πολιτικής που να στηρίζει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, φιλικές προς το περιβάλλον, κοινωνικά υπεύθυνες και καινοτόμες.

Στόχος είναι η παροχή απλούστερων και πιο ευέλικτων διαδικασιών στις αναθέτουσες αρχές, και τη διασφάλιση ευκολότερης πρόσβασης στις ΜΜΕ. Εκτιμάται ότι οι δημόσιες αρχές δαπανούν περίπου το 18% του ΑΕΠ της ΕΕ σε αγαθά, υπηρεσίες και έργα.

Με την αναθεώρηση των σχετικών κοινοτικών οδηγιών που προωθείται, σκοπός είναι η απλούστευση των κανόνων και των διαδικασιών ώστε οι δημόσιες συμβάσεις να συμβάλλουν περισσότερο στην τόνωση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παροχή στους πολίτες καλύτερης ποιότητας αγαθών και υπηρεσιών στην καλύτερη τιμή.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ενισχυθούν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης στη αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, να γενικευθεί η χρήση ηλεκτρονικών μέσων στις δημόσιες συμβάσεις καθώς και να μειωθούν δραστικά τα διοικητικά βάρη.

Επίσης, η Επιτροπή προωθεί τη διασφάλιση ευκολότερης πρόσβασης στις ΜΜΕ με την απλούστευση των διαδικασιών υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, με την αναθεώρηση των οδηγιών, επιδιώκεται η βελτιωμένη ποιοτική χρήση των δημόσιων παραγγελιών αναβαθμίζοντας τη σημασία των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων.

Η πρόταση της Επιτροπής στοχεύει ακόμη στις βελτιώσεις των εγγυήσεων για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη θα καλούνται να δημιουργήσουν αρμόδιες εθνικές εποπτικές αρχές που θα ελέγχουν την λειτουργία των δημοσίων αγορών ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή εφαρμογή των κανόνων.

Στόχος είναι οι προτάσεις της Επιτροπής να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος του 2012.