Λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, που βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκάιτνερ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς και την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, αμέσως μετά τη συνάντησή του σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο Αμερικανός υπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, καθώς και με τον ομόλογό του από τη Σιγκαπούρη, που προεδρεύει της Οργανωτικής Επιτροπής του ΔΝΤ, (IMFC) Tharman Shanmugaratnam.

Ωστόσο, το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των τηλεφωνικών επικοινωνιών του κ. Γκάιτνερ.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση για συνολική λύση στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία να δει ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ, αλλά και αυστηρότερους όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας, στις προτάσεις που θα συζητηθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την διήμερη συνάντησή τους, αύριο και την Παρασκευή.

Ο κ. Γκάιτνερ αναμένεται να συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι απόψε, στη Μασσαλία, όπου και θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.