Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυνατό από νομικής άποψης να δανείσει πόρους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο αυτό με το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

«Από νομικής άποψης, οι Κεντρικές Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, μπορούν να δανείσουν το ΔΝΤ», αλλά «δεν διεξάγονται σήμερα συνομιλίες γι’ αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Συγκλίνουσες πηγές δήλωναν χθες στην Ευρώπη και την Ουάσινγκτον ότι δεν θα ήταν δυνατό να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας πιο μεγάλης δέσμευσης πόρων του ΔΝΤ για την καταπολέμηση της κρίσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη αν η ΕΚΤ δεν συνέβαλε για την αύξηση των πόρων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Στις συζητήσεις για το αν μπορεί νομικώς να υπάρξει μια τέτοια συμβολή, ορισμένοι δήλωναν ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, ενώ άλλοι σημείωναν ότι η ΕΚΤ δεν είναι η Κεντρική Τράπεζα κανενός κράτους μέλους του ΔΝΤ συγκεκριμένα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δανείσει το ίδρυμα αυτό.

«Νομικώς είναι δυνατό», επανέλαβε ο Ράις.

Επίσης σε ερώτηση σχετικά με το τι περιμένει το ΔΝΤ από την Ευρώπη ως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 8 και τις 9 Δεκεμβρίου, ο Ράις σημείωσε ότι ελπίζει σε μια μεγαλύτερη «ολοκλήρωση» των χωρών της ευρωζώνης.

«Η επίλυση αυτής της κρίσης θα χρειαστεί μια παγκόσμια προσπάθεια και επιπλέον ένα σημαντικό και αποτελεσματικό τείχος ασφαλείας. Επίσης (θα χρειαστεί) προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο για την προσαρμογή των πολιτικών που θα ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση και, σε περιφερειακό επίπεδο, επιπρόσθετες προόδους προς μια δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη», υπογράμμισε.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι είναι πιθανόν να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον Ιανουάριο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012, λόγω της «επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας» στην Ευρώπη και αλλού.

«Θα αναθεωρήσουμε πιθανώς προς τα κάτω τις προβλέψεις μας», σημείωσε ο Ράις, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.