«Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της διαδρομής» και «θα χρειαστούν επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις, ακόμα και εάν οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αναγνωρίζει πόσες μεταρρυθμίσεις έχει ήδη υλοποιήσει η Ελλάδα και πόσο μεγάλη προσπάθεια κρύβεται πίσω από αυτό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στη συνέντευξή του υποστήριξε με σθένος την ανάγκη ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ εκτίμησε ότι η ενίσχυση της Ευρώπης αποτελεί απάντηση στις αποστάσεις που θέλει να πάρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την παραδοσιακή διατλαντική συμμαχία.

Ερωτηθείς για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα ο κ. Στάινμαγερ, υποστήριξε ότι «στο ζήτημα των επανορθώσεων οι χώρες μας υποστηρίζουν διαφορετικές απόψεις. Για τη Γερμανία νομικά, με βάση το διεθνές δίκαιο, το θέμα έχει λήξει» ωστόσο εκφράζοντας την ηθική διάσταση του θέματος υπογράμμισε «η ιστορία δεν κλείνει ποτέ. Εμείς οι Γερμανοί είμαστε πεπεισμένοι γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε την ηθική και ιστορική μας ευθύνη».

Τέλος, αναφερόμενος στην «επιθετική και εθνικιστική ρητορική αλυτρωτισμού της γειτονικής Τουρκίας» ο Γερμανός πρόεδρος σημείωσε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή»: «Δεν θέλουμε η πολιτική πόλωση, που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην Τουρκία, να δημιουργήσει προβλήματα στη συμβίωση των ανθρώπων στις γερμανικές πόλεις και κοινότητες δημιουργώντας χαρακώματα μεταξύ του». Προσέθεσε δε το εξής: «Παρ’ όλα αυτά στη Γερμανία και στην ΕΕ παραμένουμε στενά συνδεδεμένοι με την Τουρκία».