Στο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στους Δελφούς βρέθηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, όπου στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη των επενδύσεων και στα σφάλματα της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα.

Αποστολή στους Δελφούς: Γιώργος Λαμπίρης

Όπως σημείωσε ο κ. Πισσαρίδης, η Ελλάδα επενδύει αυτή τη στιγμή μόνο το 10% του ΑΕΠ σε έρευνα και ανάπτυξη τη στιγμή που οικονομίες όπως αυτές της Κίνας και της Κορέας, επενδύουν 45% και 30% αντίστοιχα.

«Χωρίς ισχυρή οικονομία – και για να παραφράσω τον Μαρξ που έλεγε ότι η ιστορία του κόσμου καθοδηγείται από την οικονομία -, οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «η οικονομία πρέπει να είναι ελεύθερη και ανοιχτή. Διαφορετικά δεν θα μπορεί να είναι κάποιος ανταγωνιστικός. Τα στοιχεία που απαιτούνται τα βλέπουμε στο Βορρά της Ευρώπης. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει φτώχεια σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Σκανδιναβία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι αφενός θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης. «Για αστικές υποθέσεις και συμβατικές διαφορές δεν έχει νόημα να καταφύγει κανείς στα δικαστήρια γιατί απαιτεί πάρα πολύ χρόνο. Πρέπει να καταφύγει κανείς σε εξωδικαστικές συμφωνίες», συμπλήρωσε.

piss1

«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή επενδύει μόλις το 10% του ΑΕΠ, το οποίο δεν είναι αρκετό, ενώ η Κίνα επενδύει το 45% και η Κορέα το 30% σε έρευνα και ανάπτυξη. Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ είναι ώριμες οικονομίες και επενδύουν το 20% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης χωρίς επενδύσεις. Οι επιχειρηματίες όταν θέλουν να επενδύσουν κοιτάζουν εάν υπάρχει διαφάνεια, διαφθορά στη δημόσια διοίκηση», ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Ερχόμενος στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τόνισε: «Το μεγάλο λάθος των μεταρρυθμιστών στην Ελλάδα είναι ότι επέμειναν στην αγορά εργασίας και όχι στην αγορά των προϊόντων. Πρέπει κανείς να μεταρρυθμίσει το περιβάλλον της αγοράς προϊόντων. Πρέπει οι νέοι να προχωρούν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ ένας επιχειρηματίας στα 40 είναι ήδη μεγάλος».

«Ανάγκη για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις»

«Εκτός όμως από τις ιδιωτικές επενδύσεις χρειάζονται και δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές. Και οι διαπραγματευτές μας εδώ δεν το χειρίστηκαν καλά στις συζητήσεις τους με τους θεσμούς. Αυτό που θέλουν οι δανειστές είναι να πάρουν τα λεφτά τους γιατί δεν τους ικανοποιεί ένα νέο κούρεμα. Αυτό που ζητάνε είναι πρωτογενές πλεόνασμα για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους πίσω. Ωστόσο δεν μπορούν να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα καθότι έχουν υπάρξει ήδη σε προγενέστερη φάση. Οι Έλληνες διαπραγματευτές θα έπρεπε να ζητήσουν δανεισμό και το περιθώριο να επενδύσουν σε υποδομές. Έτσι θα ανακάμψει η χώρα και θα μπορέσει να εισπράττει φόρους αποπληρώνοντας το χρέος. Δεν νομίζω ότι κανείς από τους θεσμούς θα διαφωνούσε εάν κάποιος πήγαινε και ζητούσε αυτό που σας ανέφερα», συμπλήρωσε ο κ. Πισσαρίδης.