Το νορβηγικό δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο, ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια ταμεία στον κόσμο, δήλωσε σήμερα έτοιμο να αγοράσει ομόλογα που θα εκδοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλά σύμφωνα με αυστηρά εμπορικά κριτήρια, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Νορβηγίας που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ταμείου.

«Στο παρελθόν το ταμείο έχει αγοράσει ομόλογα που εξέδωσε το ΕΤΧΣ», δήλωσε η Μπάνι Νουριάνι, εκπρόσωπος του τμήματος διαχείρισης επενδύσεων της Τράπεζας της Νορβηγίας.

«Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων στο μέλλον φτάνει να ανταποκρίνονται στις συνηθισμένες απαιτήσεις στο θέμα αποδοτικότητας και κινδύνου», σημείωσε η ίδια, η οποία δεν ήθελε να διευκρινίσει το ύψος των ομολόγων που κατέχει ήδη στο ΕΤΧΣ.

Το επωφελούμενο από τα δημόσια πετρελαϊκά έσοδα νορβηγικό ασφαλιστικό ταμείο έχει επενδύσει σε διεθνείς μετοχές και ομόλογα, όπως και σε μικρότερο βαθμό, στην αγορά ακινήτων.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους κατείχε 3,111 δισ. κορώνες (394,6 δισεκατομμύρια ευρώ), ποσό που το καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο ταμείο στον κόσμο έπειτα από αυτό του Αμπού Ντάμπι.
Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, απέκλεισε εξάλλου τη χορήγηση οποιασδήποτε άμεσης βοήθειας στις χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Δεν θα μετάσχουμε σε μια άμεση επιχείρηση βοήθειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Οικονομικών Σίγκμπιερν Γιόνσεν στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen, παραπέμποντας στην Τράπεζα της Νορβηγίας οποιαδήποτε απόφαση για την αγορά ή όχι νέων ομολόγων μέσω του συνταξιοδοτικού ταμείου.