Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη κινείται «πολύ αργά» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δυναμική και επιθετική στην επικοινωνία τις απόψεις του προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Αναγνωρίζουν ότι έχουν μείνει πίσω», δήλωσε ο Γκάιτνερ κατά την παρουσία του σε Φόρουμ στην Ουάσινγκτον. «Τα μέτρα τους δε μπορούν να συμβαδίσουν με τις ταχύτητες των αογρών, με αποτέλσμα να μένουν πίσω. Πρέπει να κάνουν περισσότερα για να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης για κοινή, συντονισμένη δράση κινούμενη προς το επιθημητό αποτέλεσμα».

Αναγνώρισε ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί μπορεί να έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των τραπεζών, κίνηση η οποία ίσως ωθήσει τους επενδυτές να δεχθούν μεγαλύτερες απώλειες εξαιτίας της ελληνικής διάσωσης με το κούρεμα ομολόγων, αλλά υπογράμμισε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Τέλος, σημείωσε ότι «η Ευρώπη έχει τους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της, αλλά το ερώτημα είναι αν κάποιος από τους Ευρωπαίους θα κινηθεί πιο δυναμικά και επιθετικά, όπως πρέπει να κάνει ολόκληρη η Ευρώπη».