Διπλό μήνυμα σε κυβέρνηση και δανειστές εξέπεμψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε το μεσημέρι της Τρίτης συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο ίδιες πηγές σημείωναν πως το κλίμα στη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν εξαιρετικά καλό, ενώ εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στις τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος, στο περιθώριο της συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ, με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε πως η ΤτΕ αναμένει ανάπτυξη 2,5% το 2017 και ύφεση 0,3% φέτος, ενώ σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα η εκτίμηση είναι ότι θα κλείσει το 2016 στο 0,8% του ΑΕΠ, την ώρα που ο στόχος του μνημονίου είναι 0,5%.

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε, επίσης ότι, παρά τις ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από Ευρωπαίους παράγοντες για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας. «Είναι μαζί μας 100%», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, εκτίμησε ότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες από τον Μάιο έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ θετικά κινείται και η αγορά των repos.

Τα τέσσερα θέματα στην πρωινή συνάντηση

Τέσσερα θέματα απασχόλησαν κυρίως την πρωινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα αφορούν:

  1. Στην υλοποίηση των ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης-, τα οποία συνδέονται και με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ
  2. Στην προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης
  3. Στα νομοσχέδια που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το «πλαστικό χρήμα»
  4. Στον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία σήμερα εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την προσεχή Παρασκευή.

Τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, το ένα για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και το άλλο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

Οι επαφές της Τετάρτης

Αύριο ανοίγει πλήρως η γκάμα των θεμάτων που θα συζητηθούν με τους θεσμούς, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:

Από τις 9:00 έως τις 10:00 Αναπτυξιακή Στρατηγική (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης).

Από τις 10:00 έως τις 11:00 Επισκόπηση δημοσίων δαπανών- Κοινωνική πρόνοια (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης- αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου)

Από τις 11:00 έως τις 12:30 Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και φορολογικά θέματα (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης- γγ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής).

Από τις 12:30 έως τις 13:30 Εργασιακά (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος).

Από τις 14:30 έως τις 15:30 Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης- Γιώργος Χουλιαράκης).