Ερώτηση σχετικά με τη μη υποβολή από την κυβέρνηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής κατέθεσε στη Βουλή ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και το 2014, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης στην Ελλάδα, με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή, εξυγίανση και πειθαρχία. Σ’ αυτό το πλαίσιο θεσπίστηκε η κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και η επικαιροποίησή του, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Όμως, παρά τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και τα θεσμοθετημένα χρονοδιαγράμματα, η Κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, από τις αρχές του 2015, δεν έχει προχωρήσει ούτε στην κατάρτιση ούτε και στην επικαιροποίηση ΜΠΔΣ. Έτσι, το μόνο εν ισχύ ΜΠΔΣ είναι αυτό για την περίοδο 2015 – 2018, που καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2014, τηρώντας, φυσικά, τότε, τα προβλεπόμενα του σχετικού νομικού πλαισίου.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας απαντήσει για ποιους λόγους μέχρι σήμερα, από τις αρχές του 2015, δεν προχώρησε στην κατάρτιση του ΜΠΔΣ 2016 – 2019, γιατί δεν κατέθεσε, στο τέλος Μαΐου 2016, το ΜΠΔΣ 2017 – 2020, όπως η ίδια είχε δεσμευθεί και περιλαμβάνεται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο και πότε επιτέλους σκοπεύει να εναρμονιστεί με το νομικό πλαίσιο και να προχωρήσει στην υποβολή του ΜΠΔΣ 2017 – 2020».