Τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ αγγίζει, συνολικά, το κόστος του σχεδίου της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι, το οποίο αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων, χάρη σε δάνεια που θα χορηγούνται από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.

Το όλο σχέδιο παρουσιάσθηκε από τον υφυπουργό παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τομάζο Νανιτσίνι, στα ιταλικά συνδικάτα και όπως έγινε γνωστό, το δημόσιο θα επιβαρυνθεί μόνον με περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν ως εγγύηση για τα δάνεια που αναμένεται να χορηγήσουν οι τράπεζες.

Το μέτρο αυτό, αν επιτευχθεί, τελικώς, συμφωνία, αναμένεται να εφαρμοσθεί -αρχίζοντας από μια πρώτη πειραματική φάση- από την αρχή του επόμενου έτους και, όπως γράφει ο Τύπος, θα αφορά τους πολίτες που γεννήθηκαν από το 1951 μέχρι το 1955.

Η επιστροφή του ποσού που θα δανείζεται θα μπορεί να γίνει από τον απευθείας ενδιαφερόμενο σε χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας ή το πολύ εικοσαετίας, με την καταβολή μέχρι και του 15% του μηνιαίου εισοδήματος που προκύπτει από την σύνταξη. Σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου, όμως, το χρέος δεν θα βαραίνει τους κληρονόμους. Οι επόμενες δυο συναντήσεις της κυβέρνησης Ρέντσι με τα συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil, για την εμβάθυνση του όλου θέματος, έχουν ορισθεί για τις 23 και τις 28 Ιουνίου.

«Η συμμετοχή των τραπεζικών και ασφαλιστικών οργανισμών στην πρωτοβουλία αυτή δεν έχει να κάνει με τοποθετήσεις ιδεολογικού χαρακτήρα, αλλά με την ανάγκη να τύχουν σεβασμού οι δεσμεύσεις μας σε ότι αφορά την ενάρετη πορεία της δημόσιας οικονομίας», δήλωσε ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Νανιτσίνι.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ρέντσι, μετά από μακρά περίοδο «αυτόνομης δράσης», επιχειρεί τώρα να δώσει νέα, ουσιαστική ώθηση στον κοινωνικό διάλογο με συνδικάτα και εμπορικές και επιχειρηματικές ενώσεις.