Η γερμανική κυβέρνηση θα προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα.

Μετά από εντολή του Β. Σόιμπλε και σύμφωνα με επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς την επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής, η οποία έχει περιέλθει στη γνώση του Reuters η γερμανική κυβέρνηση συμφωνεί με την αποδέσμευση της δόσης.

Η επιτροπή προϋπολογισμού αναμένεται να συζητήσει την αποδέσμευση της πίστωσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ αργότερα σήμερα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν σειρά πρόσθετων μέτρων που απαιτήθηκαν από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας προκειμένου να λάβει περαιτέρω κεφάλαια διάσωσης και φθηνή τραπεζική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από πέντε τουλάχιστον κοινοβούλια κρατών μελών της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων αυτά της Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Αυστρίας.

Αύριο στο EWG που θα συνεδριάσει δια ζώσης στο Ελσίνσκι αναμένεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες με χρονικό ορόσημο την 16η Ιουνίου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του σε ό,τι αφορά τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα από το Eurogroup.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει επισήμως την αποδέσμευση των 10,3 δισ. ευρώ σε δόσεις», δήλωσε σε ομιλία του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι.