Έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα εξέφρασε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ‘Εβαλντ Νοβότνι.

Στη σημερινή συνέντευξή του στην Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Νοβότνι επισήμανε πως η ΕΚΤ εξακολουθεί να παρεμβαίνει (αγοράζοντας κρατικά ομόλογα) κάτι όμως που, όπως είπε, μπορεί και θέλει να κάνει μόνο σε περιορισμένο πλαίσιο, προσθέτοντας πως η κρίση περιορίζεται μόνο εν μέρει, χωρίς να έχει ακόμη επιτευχθεί μια διαρκής λύση.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό των χωρών και προπάντων στα διαρθρωτικά ελλείμματα που προκύπτουν από τη γήρανση του πληθυσμού.

Στον τομέα αυτό θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό και αυτό ισχύει και για την Αυστρία που θα πρέπει να συνεχίσει την δημοσιονομική της σταθεροποίηση από την οποία μέχρι τώρα ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος.

Ως προς την έκδοση ευρωομολόγων, ο Νοβότνι είχε διατυπώσει την αντίθεσή του στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου σε διεθνές συνέδριο επισημαίνοντας πως η έκδοσή τους θα ήταν δυνατή μόνον έπειτα από τροποποίηση συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδικασία επίπονη, και ως εκ τούτου ο ίδιος εκτιμά πως μια λύση Ευρωομολόγων δεν πρόκειται να υιοθετηθεί στο άμεσο μέλλον.

Ο κ. Νοβότνι εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τους φόβους για την κατάσταση της οικονομίας στην Ουγγαρία, αναφέροντας πως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί ως «δεύτερη Ελλάδα», καθώς, όπως σημείωσε, παρά τα προβλήματά της, τα στοιχεία της Ουγγαρίας, για το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και το ισοζύγιο, είναι πολύ καλύτερα.

Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Ντούχατσεκ προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον πέντε έως δέκα χρόνια, μέχρις ότου μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές καθώς, όπως είπε, οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν να διορθωθεί η κατάσταση μέσα σε ένα χρόνο.