Με εξαίρεση των ζημιών από το PSI, τα καθαρά λειτουργικά κέρδη της τράπεζας στο α΄εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 76 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 52,6%.

Τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 749 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο ή 324 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, μειωμένα κατά 3,5% έναντι του α΄ τριμήνου 2011, λόγω χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εσόδων, αλλά υποστηριζόμενα από υψηλότερα έσοδα από τόκους και μειωμένες λειτουργικές δαπάνες.

Τα αποτελέσματα από τις εργασίες στο εξωτερικό κινήθηκαν σε θετική τροχιά για ακόμα ένα τρίμηνο, καθώς τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε 20 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, από 13 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο.

Η Eurobank EFG σημειώνει ταυτόχρονα ότι, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, θα συμμετάσχει στην εθελοντική ανταλλαγή κρατικών ομολόγων, στα πλαίσια της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου, ανταλλάσσοντας ομόλογα ονομαστικής αξίας 5 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, η μεσοσταθμική λογιστική απομείωση και η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια από την εν λόγω ανταλλαγή εκτιμώνται σε 16,7% προ φόρων και 664 εκ. ευρώ μετά από φόρους αντίστοιχα, και αποτυπώνονται στα αποτελέσματα του Β΄ τριμήνου. Μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, η εναπομένουσα έκθεση της τράπεζας σε ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι σημαντικά μειωμένη και είναι κατά τι χαμηλότερη των 2 δισ. ευρώ

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η ελληνική οικονομία στο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, η Eurobank EFG μαζί με την Alpha Bank αναλαμβάνουμε από κοινού μια σημαντική στρατηγική πρωτοβουλία συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Έχουμε την πεποίθηση ότι έτσι θα συμβάλλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας μέσα από την ενίσχυση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος ως κεντρικού πυλώνα ανάπτυξης. Η στρατηγική συμμετοχή του Κατάρ σηματοδοτεί την αξιοπιστία και τις προοπτικές της πρωτοβουλίας μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιδιωτικού τραπεζικού οργανισμού με ευρύτερη περιφερειακή εμβέλεια», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος, Νικόλαος Νανόπουλος.