Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται η μέση φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο μπαράζ αύξησης φόρων και εισφορών.

Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού, το 2015 η μέση φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 39,3% έναντι 35,9% που είναι ο μέσος όρος μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Και αυτό παρά τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που καταγράφηκε για την Ελλάδα καθώς το 2014 είχε διαμορφωθεί στο 40,57%. Αυτή προήλθε από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, αλλά και τη μείωση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση το 2014.

Η φορολογική επιβάρυνση την οποία μετράει ο ΟΟΣΑ αφορά μισθωτούς και προκύπτει με τον συνυπολογισμό τόσο της άμεσης φορολογία όσο και των ασφαλιστικών εισφορών. Σε μέσα επίπεδα, η φορολογική επιβάρυνση ενός μέσου μισθωτού παρέμεινε αμετάβλητη στο 35,9% πέρυσι στις χώρες του ΟΟΣΑ, ύστερα από διαρκείς αυξήσεις από το 2011. Δυσμενέστερη είναι η εικόνα για τη χώρα μας από την ανάλυση για τη φορολογική επιβάρυνση μιας μέσης οικογένεια ενός μισθωτού με δύο παιδιά. Στην κατάταξη αυτή τη μεγαλύτερη μέση φορολογική επιβάρυνση εμφανίζει η Γαλλία με 40,5% και ακολουθούν το Βέλγιο με 40,4%, η Ιταλία 39,9%, η Φινλανδία 39,3%, η Αυστρία 39% και η Ελλάδα με 38,1%.

16499506

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.