Συμπληρωματικά στοιχεία για το ασφαλιστικό ζητάει το Eurogroup από την ελληνική κυβέρνηση, και πλέον αυξάνονται οι πιέσεις για την αξιολόγηση, όπως επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι Πιερ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Για το Eurogroup, προτεραιότητα αποτελεί και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κάτι που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν την προσεχή εβδομάδα στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν την πρώτη αξιολόγηση, εφόσον η κυβέρνηση στείλει προηγουμένως βασικά δημοσιονομικά στοιχεία, κυρίως σχετικά με το συνταξιοδοτικό.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες έδωσε την ευκαιρία στους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα που θεωρούνται σημαντικά για τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων και μηνών, αλλά και να επιβεβαιωθεί επισήμως πλέον πως η Ελλάδα αίρει τις αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «συζητήσαμε τα επόμενα βήματα, αλλά και την σημαντική πρόοδο όσων έχουν επιτευχθεί. Μπαίνουμε σε μία νέα φάση του προγράμματος, οδεύοντας στην πρώτη αξιολόγηση που είναι απαραίτητη για την συνέχιση του προγράμματος».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμα πως δεν συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο «να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γρήγορα για το συνταξιοδοτικό, ώστε να υπάρξει γρήγορα η αξιολόγηση» και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα σύντομα.

Επίσης, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε για την Ελλάδα πως «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο». Ενώ για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι η παρουσία του εκτιμάται ως απαραίτητη από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.