Το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα η ερμηνεία από τη Standard & Poor’s, της τυχόν εθελοντικής συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο roll over των ελληνικών ομολόγων, σαν επιλεκτική χρεοκοπία, επισήμανε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριο Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης.

«Αναμένεται ήδη με αγωνία η αντίδραση των αγορών και της ΕΚΤ», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Γραμματίδης και προειδοποιεί πως το τραπεζικό σύστημα ήδη ασφυκτιά.

«Οι ακραίες αυτές εξελίξεις απαιτούν από την κυβέρνηση ένταση της προσπάθειας τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας έναντι των πιστωτών της με παράλληλη ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών και την δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και από τις τράπεζες, άμεση ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης τους κι εξέταση σεναρίων συγχωνεύσεων στα πλαίσια της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του συστήματος», προσθέτει ο κ. Γραμματίδης.

Στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής όμως, λέει, είναι απαραίτητος ο άμεσος ορθολογικός επανασχεδιασμός κι επαναδιαπραγμάτευση των νέων πρόσθετων φορολογικών μέτρων καθόσον αυτά πλήττουν ακόμα περισσότερο τους Έλληνες φορολογούμενους και την επιχειρηματικότητα με ακόμα βαρύτερες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και στην ύφεση.

«Είναι καιρός η κυβέρνηση ανάμεσα στο δίλημμα μικρότερο Δημόσιο ή περαιτέρω φορολογία να απαντήσει ξεκάθαρα επιλέγοντας το πρώτο, φροντίζοντας παράλληλα την εκπόνηση συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας εναλλακτικών προγραμμάτων κοινωνικής συμπαράστασης για όσους δημόσιους υπαλλήλους χάσουν τις θέσεις τους με την χρήση στοχευμένων κοινοτικών κονδυλίων. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το πραγματικά κοινωνικό πρόσωπο αλλά και οι ηγετικές ικανότητες μιας κυβέρνησης κι ενός κόμματος εξουσίας αποδεικνύεται στην πράξη με την ισορροπημένη στήριξή τους τόσο στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όσο και στις λοιπές κοινωνικές μειοψηφίες σε στιγμές μεγάλων κοινών δοκιμασιών τους με βάση τον κανόνα υπολογισμού κόστους-οφέλους», καταλήγει η ανακοίνωση.