«Συνέβη εις την Ελληνικήν φυλήν ό,τι συμβαίνει την νύχτα εις τον κόσμο, που η ώρα η πλέον σκοτεινή, η πλέον θαμπή της νυκτός είναι η ώρα που σιμώνει το φως της ημέρας»
-Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα «Απομνημονεύματά» του

Από τα 360 δισ. ευρώ Δημοσίου χρέους, τα 211 προέρχονται από δανεισμό για την πληρωμή τόκων από το 1975 μέχρι σήμερα!

Το «άνοιγμα» (η χρηματοδότηση) των Ελληνικών εμπορικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι τράπεζες ίσως είναι ο πιο αδύναμος και επικίνδυνος κρίκος στην οικονομία.

Τα spreads δανεισμού αντί να μειώνονται, έχουν ξεπεράσει τις 1400 μονάδες βάσης που σημαίνει πως οι αγορές επιμένουν πως το ρίσκο χρεοκοπίας παραμένει πολύ υψηλό και συνεχίζουν να αρνούνται να μας δανείσουν

Όταν ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών (2004-Σεπτ. 2007) είχαμε σταθεροποιήσει τα spreads στις 29 μ.β. Είχαμε μηδενίσει τη διαφορά με την Ιταλία (ενώ σήμερα η διαφορά μας ξεπερνάει τις 950 μ.β., δηλαδή σήμερα θα δανειζόμασταν πάνω από 9,5% ακριβότερα απ’ ότι η Ιταλία!) Επιμηκύναμε κατά πολύ τη μέση διάρκεια του χρέους και καταφέραμε να δανειστούμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας, για 30 και 50 χρόνια. Το όφελος του Δημοσίου από αυτά τα δάνεια είναι σε σημερινές τιμές πάνω από 8 δισεκ, ευρώ! Και φυσικά αυξήσαμε το δανεισμό για 20-ετείς διάρκειες. Χωρίς αυτά τα 20-ετή, 30-ετή και 50-ετή δάνεια, η θέση της χώρας μας θα ήταν σήμερα πολύ πιο δυσχερής!}

Τι προτείνω:

Α. Εντατικοποίηση της προσπάθειας να δημιουργήσει το δημόσιο πλεονάσματα -δηλαδή να ξοδεύει λίγο λιγότερα απ´ όσα εισπράττει- ώστε έτσι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους ξένους και τον δανεισμό.

Β. Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικά, αντί να αφορούν μόνο τα διάφορα μέτρα, να επικεντρωθούν στην δέσμευση των Ευρωπαίων να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά και να τα αποσύρουν. Τα δεκαετή, εικοσαετή, τριακονταετή και πεντηκονταετή ομόλογα που εκδώσαμε επί υφυπουργίας μου έχουν χάσει το 30-50% της αξίας τους. Δηλαδή τώρα που τα spreads είναι στις 1400 μονάδες, μπορεί να επαναγορασθούν -για να αποσυρθούν- πολύ φθηνά. “Σεισάχθεια”, όπως και επί Σόλωνα! Δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε 360 δισ. χρέος. Αλλά ούτε δικαιούμαστε να κοροϊδεύουμε τους «Εταίρους» και τους δανειστές μας!

Γ. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται μια νέα νομιμοποίηση. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ούτε τα δικά της στελέχη και τους βουλευτές της! Η νομιμοποίηση αυτή μπορεί να προέλθει:

1. Από εκλογές, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να γίνουν μέρος και της λύσης (αλλά και του προβλήματος).

2. Από την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών, ώστε να μην θεωρούν οι πολίτες πως οι πολιτικοί είναι πολίτες VIP κατηγορίας.

3. Από μια μείωση των αποδοχών τους, χωρίς να είναι τόση που θα τους σπρώξει στην αγκαλιά έκνομης χρηματοδότησης.

4. Από την δημοσιοποίηση, όχι απλά του «πόθεν έσχες» του κάθε υποψηφίου, αλλά και των πλήρων φορολογικών δηλώσεών τους ΠΡΙΝ κατέβουν υποψήφιοι και εκλεγούν. Να κατατεθούν σήμερα και ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ!

Και 5. Αλλαγή του πολιτεύματος από πρωθυπουργοκεντρική σε προεδρική δημοκρατία.