«Δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε 360 δισ. χρέος»

Τι λέει ο Π. Δούκας στο newsbeast.gr


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:52
10/06/2011
«Δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε 360 δισ. χρέος»
1
loading

«Συνέβη εις την Ελληνικήν φυλήν ό,τι συμβαίνει την νύχτα εις τον κόσμο, που η ώρα η πλέον σκοτεινή, η πλέον θαμπή της νυκτός είναι η ώρα που σιμώνει το φως της ημέρας»
-Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα «Απομνημονεύματά» του

Από τα 360 δισ. ευρώ Δημοσίου χρέους, τα 211 προέρχονται από δανεισμό για την πληρωμή τόκων από το 1975 μέχρι σήμερα!

Το «άνοιγμα» (η χρηματοδότηση) των Ελληνικών εμπορικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι τράπεζες ίσως είναι ο πιο αδύναμος και επικίνδυνος κρίκος στην οικονομία.

Τα spreads δανεισμού αντί να μειώνονται, έχουν ξεπεράσει τις 1400 μονάδες βάσης που σημαίνει πως οι αγορές επιμένουν πως το ρίσκο χρεοκοπίας παραμένει πολύ υψηλό και συνεχίζουν να αρνούνται να μας δανείσουν

Όταν ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών (2004-Σεπτ. 2007) είχαμε σταθεροποιήσει τα spreads στις 29 μ.β. Είχαμε μηδενίσει τη διαφορά με την Ιταλία (ενώ σήμερα η διαφορά μας ξεπερνάει τις 950 μ.β., δηλαδή σήμερα θα δανειζόμασταν πάνω από 9,5% ακριβότερα απ’ ότι η Ιταλία!) Επιμηκύναμε κατά πολύ τη μέση διάρκεια του χρέους και καταφέραμε να δανειστούμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας, για 30 και 50 χρόνια. Το όφελος του Δημοσίου από αυτά τα δάνεια είναι σε σημερινές τιμές πάνω από 8 δισεκ, ευρώ! Και φυσικά αυξήσαμε το δανεισμό για 20-ετείς διάρκειες. Χωρίς αυτά τα 20-ετή, 30-ετή και 50-ετή δάνεια, η θέση της χώρας μας θα ήταν σήμερα πολύ πιο δυσχερής!}

Τι προτείνω:

Α. Εντατικοποίηση της προσπάθειας να δημιουργήσει το δημόσιο πλεονάσματα -δηλαδή να ξοδεύει λίγο λιγότερα απ´ όσα εισπράττει- ώστε έτσι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους ξένους και τον δανεισμό.

Β. Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικά, αντί να αφορούν μόνο τα διάφορα μέτρα, να επικεντρωθούν στην δέσμευση των Ευρωπαίων να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά και να τα αποσύρουν. Τα δεκαετή, εικοσαετή, τριακονταετή και πεντηκονταετή ομόλογα που εκδώσαμε επί υφυπουργίας μου έχουν χάσει το 30-50% της αξίας τους. Δηλαδή τώρα που τα spreads είναι στις 1400 μονάδες, μπορεί να επαναγορασθούν -για να αποσυρθούν- πολύ φθηνά. "Σεισάχθεια", όπως και επί Σόλωνα! Δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε 360 δισ. χρέος. Αλλά ούτε δικαιούμαστε να κοροϊδεύουμε τους «Εταίρους» και τους δανειστές μας!

Γ. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται μια νέα νομιμοποίηση. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ούτε τα δικά της στελέχη και τους βουλευτές της! Η νομιμοποίηση αυτή μπορεί να προέλθει:

1. Από εκλογές, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να γίνουν μέρος και της λύσης (αλλά και του προβλήματος).

2. Από την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών, ώστε να μην θεωρούν οι πολίτες πως οι πολιτικοί είναι πολίτες VIP κατηγορίας.

3. Από μια μείωση των αποδοχών τους, χωρίς να είναι τόση που θα τους σπρώξει στην αγκαλιά έκνομης χρηματοδότησης.

4. Από την δημοσιοποίηση, όχι απλά του «πόθεν έσχες» του κάθε υποψηφίου, αλλά και των πλήρων φορολογικών δηλώσεών τους ΠΡΙΝ κατέβουν υποψήφιοι και εκλεγούν. Να κατατεθούν σήμερα και ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ!

Και 5. Αλλαγή του πολιτεύματος από πρωθυπουργοκεντρική σε προεδρική δημοκρατία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar Sotiris

  Πολύ σωστά όλα αυτά που λέει ο εν λόγω κύριος.
  Και βεβαίως με μία πραγματική συζήτηση μπορούν να γίνουν ακόμη πιό υλοποιήσιμα.
  Προϋποθέτει όμως εμπιστοσύνη σ' αυτούς που θα τα υλοποιήσουν και αγάπη γι αυτό που κάνουν.
  Αυτό δεν υπάρχει σε καμία απολύτως βαθμίδα της πολιτικής ζωής.
  Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος δήλωσε 3,5 εκ € ότι έχει στην Τράπεζα μετρητά τότε που μας κορόϊδευαν με το ανοσιούργημα του "έσχες" τους.
  Διερωτώμαι μάλιστα προσωπικά εάν αυτά που προτείνει μπορούν να γίνουν και αναίμακτα από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
  Στο υπάρχον σύστημα η πλειοψηφία είναι Ανθέλληνες, και όλοι με την ανοχή και τη σιωπή τους αποδεικνύουν την Ανθελληνικότητά τους ! όλοι και οι 300.
  Πρόταση : όλοι μαζί παίρνουμε από μία κατσαρόλα μας, πηγαίνουμε στη Βουλή, τις αφήνουμε σε όλες τις εξόδους, κατασκηνώνουμε εκεί και δεν αφήνουμε κανέναν να βγεί έξω εάν δεν ψηφίσουν εκλογές με απαγόρευση να είναι κανείς από τους υπάρχοντες βουλευτές υποψήφιος.
  Προσωπικά το θεωρώ σαν μόνη λύση μ' αυτά τα ανώμαλα εγκλήματα που έκαναν οι 300 αλλά και με αυτά που ηθελημένα όλοι μαζί για να σώσουν το σύστημά τους κάνουν και λένε και βλέπω και ακούω !
  Όλοι τώρα το παίζουν Εθνοσωτήρες και δημοκράτες και από λίγο έως πολύ λένε σωστά πράγματα, αλλά κανείς πια δεν τους εμπιστεύεται και τους κοροϊδεύει όλη η Ελλάδα ! και μόνοι "δημοκράτες" εκτιμούν ότι είναι οι ίδιοι !
  ε ! δεν μας αφήνουν επί τέλους ήσυχους, πριν γίνει αιματοκύλισμα και αυτοκτονήσει η Ελλάδα ! ! !! ! ! ! !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει