Καθαρά κέρδη 74 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2011 ο όμιλος της Eurobank, ενώ προχώρησε και στη δημιουργία ειδικού αποθεματικού ύψους 130 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη ενδεχόμενων μελλοντικών κινδύνων. Στα κέρδη περιλαμβάνονται τα κέρδη από τη στρατηγική συνεργασία με τη Raiffeisen Bank για την Polbank EFG και ειδικό αποθεματικό για χρεόγραφα.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας και η στενότητα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνετέλεσαν στη μείωση των καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα το πρώτο τρίμηνο του 2011. Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις της Eurobank EFG μειώθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το τέλος του 2010 και διαμορφώθηκαν σε 32,1δισ. ευρώ. Αντιθέτως, οι καταθέσεις στη «Νέα Ευρώπη» ενισχύθηκαν κατά 2,7% ή 217 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο και ανήλθαν σε 8,3 δισ. ευρώ, βελτιώνοντας περαιτέρω το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 117,4%, από 131,2% στο τέλος του 2010. Σε επίπεδο Ομίλου, παρά τη συγκρατημένη μείωση που καταγράφηκε στις συνολικές καταθέσεις κατά 2% σε τριμηνιαία βάση σε 40,4 δισ. ευρώ, η σχέση δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 123,5%, από 126,6% το 2010.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ο Όμιλος μείωσε την εξάρτησή του από την ΕΚΤ κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, διαθέτει αποθέματα επιπρόσθετης ρευστότητας σχεδόν 5 δισ. ευρώ, ενώ αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς του.

Οι χορηγήσεις προς πελάτες υποχώρησαν κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 52,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2011, συνέπεια της περιορισμένης ζήτησης για τραπεζικό δανεισμό και της επιλεκτικής πολιτικής πιστοδοτήσεων για τη μείωση του αναλαμβανόμενου κινδύνου. Τόσο οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις όσο και τα δάνεια προς νοικοκυριά σημείωσαν μικρή υποχώρηση κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 31,1 δισ. ευρώ και 21,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Σε δηλώσεις του ο Νικόλαος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, αναφέρει ότι “σε ένα περιβάλλον εντεινόμενων και κρίσιμων προκλήσεων για την ελληνική οικονομία, το μείζον ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση της σταθερότητας, της εμπιστοσύνης και της προοπτικής στο εσωτερικό της χώρας και της αξιοπιστίας της διεθνώς. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση και αποφασιστική εφαρμογή ενός συνεκτικού Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προσαρμογής, προσανατολισμένου στη ριζική αναμόρφωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, που θα οδηγήσουν στην εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής ανάπτυξης”.

Αναφερόμενος στον όμιλο της Eurobank o κ. Νανόπουλος επισημαίνει ότι: «Το πρώτο τρίμηνο του 2011, ο Όμιλός μας, χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών μας και τις προσπάθειες των εργαζομένων μας, επέδειξε ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στην αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων. Θωρακίζουμε περαιτέρω τον ισολογισμό μας και διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά όλους τους κινδύνους. Αξιοποιώντας τη στρατηγική μας συνεργασία στην Πολωνία, βελτιώσαμε σημαντικά την κεφαλαιακή μας επάρκεια, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε ειδικό αποθεματικό για την κάλυψη μελλοντικών δυνητικών κινδύνων, επιτυγχάνοντας επίσης κερδοφορία 74 εκατ.ευρώ. Παρά τους περιορισμούς ρευστότητας, συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των πελατών μας, ενισχύοντας τις προσπάθειες μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ενίσχυση της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για οριστική έξοδο από την κρίση».