Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s και η επικείμενη υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s πυροδότησαν νέα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal «η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας πυροδότησε ανησυχίες ότι η κρίση στην Ευρώπη βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε οριακό σημείο». Ως συνέπεια η ισοτιμία «του ευρώ σε σύγκριση με το δολάριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Απριλίου» μεγαλώνοντας την ανησυχία σχετικά με τη δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από ΒΒ σε Β, χαρακτηρίζοντας την ελληνική οικονομία λιγότερο αξιόπιστη από αυτές αρκετών αναπτυσσόμενων χωρών. Κύρια αιτία για αυτή την εξέλιξη θεωρείται η αυξανόμενη πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα πιέσει τους πιστωτές της να αποδεχτούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων.

Η υποβάθμιση αυτή έρχεται τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πασχίζουν να φέρουν τις αδύνατες κυβερνήσεις πίσω στο δρόμο της σταθερότητας, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική της κατάσταση και να «δραπετεύσει» από τη χρεοκοπία. Συνεχίζοντας η εφημερίδα τονίζει ότι «οι χώρες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζουν την προοπτική να χρηματοδοτήσουν τις δυσλειτουργικές οικονομίες και τα επόμενα χρόνια, παρά τις αυξανόμενες πολιτικές αντιδράσεις σε Γερμανία και σε υπόλοιπες χώρες της Βόρειας Ευρώπης που καλούνται να διασώσουν κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ».