Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά στην ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με το μηνιαίο report της Markit. «Βέβαια αυτό προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι οδηγούμαστε σε μία οικονομική ανάπτυξη δύο ταχυτήτων η οποία θα αφήσει τις χώρες της νότιας Ευρώπης αρκετά πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Markit, τα αποτελέσματα σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία κατά το μήνα Απρίλιο καταγράφουν το δεύτερο μεγαλύτερο άλμα από το 2000. Η δημιουργία θέσεων εργασίας αυξήθηκε σημαντικά στη βόρεια Ευρώπη με την Ιρλανδία, για πρώτη φορά, να καταγράφει θετικό πρόσημο σε θέσεις εργασίας στον τομέα της βιομηχανίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα περιορίστηκαν, ενώ στην Ισπανία δείχνουν μία δραματική μείωση με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το κενό ανάμεσα στις οικονομίες του βορρά και του νότου.

Αρκετοί οικονομολόγοι ευελπιστούν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας θα αυξήσει την κατανάλωση τους επόμενους μήνες. Παρόλα αυτά ο κ. Williamson εγείρει ανησυχίες ότι «η υψηλή αύξηση στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων είναι πιθανό να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη και μαζί με το γεγονός ότι θα μεγαλώσει η απόκλιση ανάμεσα στις περιοχές του κέντρου και της περιφέρειας θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα στους επιτελείς της ζώνης του ευρώ».