Την αντίθεσή του με την ενδεχόμενη επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην κατηγορία εμφιαλωμένων νερών εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμφιαλώσεως Φυσικού Μεταλλικού Νερού.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «πιθανή επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα εμφιαλωμένα νερά θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση, στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και στις θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα τη μείωση αντί την αύξηση των εσόδων του κράτους. Ο ΣΕΦΥΜΕΝ πιστεύει ότι εάν είναι στις προθέσεις της Πολιτείας η επιβολή ΕΦΚ στα εμφιαλωμένα νερά, θα οδηγούσε στη συρρίκνωση του κλάδου, απειλώντας τη βιωσιμότητά του με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Τον τελευταίο χρόνο, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του Συνδέσμου, οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπες με τις σημαντικές δυσκολίες που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στο σύνολο της αγοράς. Η αύξηση του ΦΠΑ από 9% σε 13% και η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχουν ήδη οδηγήσει την αγορά των εμφιαλωμένων σε πτώση που φτάνει το 20%, όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία-εκτιμήσεις για το 2011. Την ίδια στιγμή η πολιτεία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών και να εντάξει σε αυτή τα εμφιαλωμένα νερά. Η διείσδυση των εμφιαλωμένων νερών στα ελληνικά νοικοκυριά αγγίζει το 40% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν τη μοναδική επιλογή για τους καταναλωτές.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού είναι το επίσημο όργανο εκπροσώπησης των κοινών θέσεων και απόψεων των Εταιρειών Εμφιαλώσεως Φυσικού Μεταλλικού Νερού. Μέλη του είναι όλες οι μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της συνολικής κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού στη χώρα μας, με εργοστάσια που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν πάνω από σαράντα εμφιαλωτήρια στο σύνολο της χώρας μας.