Σπουδές, στρατός και παιδιά δίνουν την ευκαιρία σε χιλιάδες ασφαλισμένους να ελαφρύνουν από τα βάρη του νέου ασφαλιστικού. Παρόλα αυτά, το χέρι βαθιά στην τσέπη θα βάλουν οι εργαζόμενες μητέρες αν θέλουν να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ανατροφής παιδιών ωστόσο το θετικό είναι ότι μπορούν να επωφεληθούν της ρύθμισης όλες οι μητέρες ενώ μέχρι σήμερα η αναγνώριση ήταν μεν δωρεάν αλλά αφορούσε παιδιά που γεννήθηκαν από το 2000 και μετά.

Σύμφωνα με διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας οι ασφαλισμένες (σε όλα τα Ταμεία εκτός του Δημοσίου) θα μπορούν να αναγνωρίσουν με εξαγορά (180 ευρώ για κάθε μήνα) 1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 έτη επιπλέον για το δεύτερο και άλλα 2 για το τρίτο ανεξάρτητα από το έτος γέννησης του παιδιού.

«Παρακαλώ επιλέξτε σύνταξη»

Η ατέλειωτη αναμονή όμως για την έκδοση της σύνταξης απαλύνεται (κάπως) καθώς, με το ίδιο νομοσχέδιο, γίνεται πλέον υποχρεωτική η έκδοση της προσωρινής σύνταξης εντός 20 ημερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης.

Επίσης οι συνταξιούχοι του δημοσίου που λαμβάνουν σύνταξη και από τον ή την σύζυγο θα έχουν εφεξής δικαίωμα επιλογής για το ποια σύνταξη θα μειώνεται (σήμερα καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη του Δημοσίου αλλά μειωμένη του ιδιωτικού).

ΕΚΑΣ με κριτήρια

Αλλαγές έρχονται και στα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ καθώς πλέον θα λαμβάνεται υπ όψιν το σύνολο των εισοδημάτων του συνταξιούχου προκειμένου να λαμβάνουν το επίδομα όσοι έχουν πραγματικά χαμηλό εισόδημα.

Έρχεται θύελλα στα βαρέα και ανθυγιεινά

Το προσεχές διάστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη για τις αλλαγές στο σύστημα των βαρέων και ανθυγιεινών τριμήνου, με στόχο την 1 Ιουλίου να ισχύσει η νέα λίστα.

Από το τσεκούρι φαίνεται ότι θα γλυτώσουν μόνο όσοι έχουν 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 στα Βαρέα ενώ μελετώνται μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η αντικατάσταση παλαιών εργαζομένων στα Βαρέα με νέους που δε θα υπάγονται σε αυτά έχοντας χαμηλότερους μισθούς.

Αν και οι αλλαγές θα εφαρμοστούν σταδιακά ώστε να αποφευχθούν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης ενώ με το σταγονόμετρο θα γίνει η ένταξη νέων ειδικοτήτων στα βαρέα.