Μόλις το ένα τέταρτο των κενών θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά προβλέπεται να καλυφθεί το 2025 μέσω της μετακίνησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, γεγονός που αναδεικνύει το μεγάλο έλλειμμα σε εργατικό δυναμικό. Συγκεκριμένα, περίπου 90.000 αλλοδαποί έχουν λάβει άδεια για να εργαστούν στην Ελλάδα μέσα στη χρονιά, όμως οι κενές θέσεις εργασίας υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τις 360.000, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι πολλαπλάσια της προσφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη συμφωνία της χώρας μας με την Ινδία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο. Με βάση αυτή τη διακρατική συμφωνία, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να απασχολεί έως και 50.000 Ινδούς εργαζόμενους κάθε χρόνο. Η ολοκλήρωση και τυπική επικύρωση της συμφωνίας αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού, με στόχο την άμεση έναρξη των διαδικασιών μετακίνησης και ένταξης των εργαζομένων. Η συμφωνία αυτή έχει ως στόχο να καλύψει κρίσιμες ανάγκες στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, της γεωργίας και των κατασκευών, όπου η έλλειψη προσωπικού έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και ανάπτυξης.
Επιπλέον, η κυβέρνηση με νέα Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου προχώρησε στην έγκριση συνολικά 89.290 θέσεων εργασίας για μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες εντός του 2025. Η πλειονότητα αυτών των θέσεων αφορά παραγωγικούς τομείς, όπως ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), ο τουρισμός και οι κατασκευές. Από τις συνολικές θέσεις, οι 45.520 είναι εποχικής απασχόλησης, που σημαίνει ότι καλύπτουν ανάγκες κυρίως κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής.
Σε σχέση με τις προηγούμενες αποφάσεις που είχαν εκδοθεί για την περίοδο 2023-2024, όπου είχαν εγκριθεί 147.925 θέσεις, και στη συνέχεια επιπλέον 32.517 με συμπληρωματική απόφαση το 2024, ο αριθμός των εγκεκριμένων θέσεων το 2025 εμφανίζεται μειωμένος, αλλά παραμένει σημαντικός για την αντιμετώπιση των κενών στην αγορά εργασίας.
Αναλυτικά, από τις 89.290 θέσεις εργασίας, οι 41.670 αφορούν εξαρτημένη εργασία, οι 45.670 εποχική απασχόληση, ενώ 2.000 θέσεις αφορούν εξειδικευμένους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης. Στις θέσεις εξαρτημένης εργασίας, περίπου 16.000 είναι ανειδίκευτοι εργάτες που θα υποστηρίξουν τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοκομία και η αλιεία. Επιπλέον, 5.000 θέσεις αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους γραφείου, ενώ 3.000 εργαζόμενοι προβλέπεται να απασχοληθούν σε βιομηχανίες μεταποίησης. Στον τομέα της μεταποίησης, 1.430 θέσεις αφορούν εργάτες σε εργοστάσια τροφίμων, ελαιουργεία και τυροκομεία.
Όσον αφορά τον τομέα της φροντίδας, έχουν προβλεφθεί περίπου 2.500 θέσεις, εκ των οποίων οι 1.500 για οικιακούς βοηθούς και οι 1.000 για φροντιστές ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες και γηροκόμους. Αυτή η κατηγορία εργασίας καλύπτει ένα σημαντικό κοινωνικό κενό που υπάρχει στη χώρα μας.
Στον τομέα της εποχικής εργασίας οι ανάγκες παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες, με 36.000 θέσεις να αφορούν ανειδίκευτους εργάτες γης, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 79% των εποχικών θέσεων. Επιπλέον, υπάρχουν 2.750 θέσεις για προσωπικό καθαριότητας, κυρίως σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ενώ 2.200 θέσεις καλύπτουν βοηθητικό προσωπικό στην εστίαση, όπως λαντζέρηδες και εργαζόμενους σε ταχείες υπηρεσίες εστίασης (fast food).
Παρά τις προσπάθειες και τις σχεδιασμένες κινήσεις για την ενίσχυση της προσφοράς εργατικού δυναμικού μέσω μετακλήσεων, το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες της αγοράς και τη διαθέσιμη προσφορά παραμένει μεγάλο. Η διατήρηση αυτής της ανισορροπίας επιβάλλει τη συνέχιση των μέτρων και την αναζήτηση περαιτέρω λύσεων, ώστε να στηριχθούν οι κρίσιμοι τομείς της οικονομίας και να αποφευχθούν σοβαρές δυσλειτουργίες.