Η φράση «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες» που έλεγαν οι Γερμανοί στα χρόνια των μνημονίων γυρίζει μπούμερανγκ, με τον νέο τους καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να πιστεύει το άκρως αντίθετο για τον λαό της Γερμανίας.

Ο πολιτικός που αυτοπροσδιορίζεται ως «μικρομεσαίος» με περιουσία άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ θεωρεί ότι οι συμπατριώτες του πρέπει να στρωθούν στη δουλειά, ώστε να καλύψουν το κενό που αφήνουν λάθος πολιτικές και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Το euro news έγραψε ότι η γερμανική οικονομία αρχίζει να παραπαίει για πέντε λόγους. Πρώτον, ξεμένει από εργατικό δυναμικό και δη φθηνό, αφού τα σχέδια για εργατικά χέρια μέσω του μεταναστευτικού δεν ευδοκίμησαν. Δεύτερον, η γερμανική γραφειοκρατία που κάποτε στήριζε το κράτος πλέον «φρενάρει» τις επενδύσεις με πολύπλοκα εμπόδια.

Τρίτον, οι κυρώσεις στη Ρωσία, παρά την ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα, έχουν δημιουργήσει τεράστιο ενεργειακό κενό, που κοστίζει πολύ ακριβά. Τέταρτον η κινεζική βιομηχανία αυξάνει τον ανταγωνισμό, ειδικά στις αυτοκινητοβιομηχανίες που η Γερμανία είχε το μονοπώλιο.

Ο πέμπτος λόγος όμως, αφορά την απουσία επενδύσεων και την υπεροψία στο συγκεκριμένο τομέα, που οδήγησε σε λάθος πολιτικές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο πιστεύοντας ότι θα μείνει ισχυρό για πάντα, σταμάτησε να ενδιαφέρεται να επενδύσεις στη χώρα ή αλλού, πιστεύοντας ότι οι διαδικασίες θα γίνονται αυτόματα.

Φρανκφούρτη

Έτσι, π.χ. οι Γερμανοί έφτασαν στο σημείο να έχουν σύγχρονα ΜΜΜ, αλλά με τεράστια καθυστέρηση στα δρομολόγιά τους, Επίσης, κάποια στιγμή οι γερμανικές εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι δεν δέχονται προσφορές, όχι γιατί υπάρχει έλλειψη, αλλά επειδή δεν είναι δελεαστικές.

Μέσα σε αυτό το χάος, που προκλήθηκε από λάθος επιλογές ή συνέπεια πολιτικών που κατέστησαν δυνατή τη Γερμανία, ο νέος καγκελάριος καλείται να σώσει τη χώρα.

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

Οι Financial Times έγραψαν ότι στόχος του είναι να αυξήσει τις ώρες εργασίας, με τους Γερμανούς να δουλεύουν παραπάνω. Εντούτοις, υπάρχει το εξής παράδοξο. Η απασχόληση στην εργασία αγγίζει ιστορικό υψηλό, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών να εργάζεται σχεδόν σε όλα τα πόστα. Άρα, πού εντοπίζεται το πρόβλημα;

Σύμφωνα με τους FT, υπάρχουν δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά το συνταξιοδοτικό, καθώς στο μέλλον αναμένεται να αυξηθούν οι συνταξιούχοι και οι πιέσεις στο σύστημα, χωρίς να καλύπτεται το κενό από τους νέους. Κάποιες προτάσεις υποστήριξαν να αλλάξει το πλαίσιο για να ανταποκρίνεται στο σήμερα, καθώς οι νέοι συνταξιούχοι δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες ή υπόβαθρο με εκείνους στο παρελθόν, ειδικά όσο η Γερμανία ήταν διαιρεμένη.

Το δεύτερο ζήτημα όμως, αφορά το υπερκέρδος. Οι γερμανικές εταιρείες συνεχίζουν να βγάζουν κέρδος από τις δραστηριότητες τους, αλλά δεν έχουν υπερκέρδος, δηλαδή λεφτά επιπρόσθετα από τα αναμενόμενα κέρδη. Θεωρητικά πάντα, τα υπερκέρδη θα γινόντουσαν επενδύσεις και δεν θα έμπαιναν σε κάποια τσέπη. Από τη στιγμή που απουσιάζουν, η Γερμανία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, με βάση αυτό το σκεπτικό.

Ο Μερτς εκφράζοντας την άποψη που στηρίζουν πολλοί Γερμανοί επιχειρηματίες, θεωρεί ότι οι Γερμανοί πρέπει να καλύψουν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, δηλαδή να δουλέψουν παραπάνω για να βγάλουν χρήματα οι πλούσιοι. «Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, περισσότερο, περισσότερο. Δεν γίνεται να έχουμε ισχυρή βιομηχανία με προσωπική ζωή και σαββατοκύριακα αφιερωμένα στην οικογένεια», έχει πει χαρακτηριστικά.

Τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται παράξενα ή να παραπέμπουν σε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, όμως ο Μερτς εδώ και χρόνια έχει ξεκαθαρίσει το σκεπτικό του, τόσο απόλυτα που μερικοί πίστευαν ότι για αυτό τον λόγο δεν θα έβγαινε καγκελάριος. Οι εκατομμυριούχοι ανήκουν στη μεσαία τάξη και «μόνο οι δισεκατομμυριούχοι είναι πλούσιοι».

Με τη Γερμανία να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τις χώρες του Νότου, να μην μπορεί να βρει ζωτικό χώρο ή φθηνά εργατικά χέρια από τρίτους όπως έγινε στο παρελθόν, καλείται σε εσωτερική λύση για να καλύψει τα οικονομικά της προβλήματα. Το ζήτημα λοιπόν είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό και δεδομένου της ανόδου της ακροδεξιάς που υπόσχεται ότι θα βρει αλλού τα χρήματα, ο Μερτς έχει δύσκολο δρόμο για να κάνει «Έλληνες» τους Γερμανούς, ώστε να εργαστούν περισσότερο.