Συνεχίζεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά με τις κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται τελικά μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου εργασίας εφαρμογή των ληφθέντων μέτρων θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται από την κυβέρνηση και την τρόικα ώστε να υπάρχουν βελτιωτικές ρυθμίσεις εάν και όποτε αυτές χρειασθούν.

Για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος

α) Αναγνωρίστηκε ότι με βάση τις αναλογιστικές μελέτες της κύριας σύνταξης, τα αποτελέσματα είναι θετικά για τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2060.

β) Συμφωνήθηκε ότι οι πρώτες αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία θα κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρείς μήνες. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, θα δρομολογηθούν αλλαγές σε όποια Ταμεία χρειασθεί από τις αρχές του 2012 και θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενοποιήσεις.

γ) Συζητήθηκε η πορεία ενοποίησης των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων η οποία ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και η πορεία συγκρότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ).

δ) Ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του διαγωνισμού για την υποστήριξη της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πλήρη ανάπτυξή του.

Για τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά θέματα

α) Συζητήθηκε η μέχρι σήμερα εφαρμογή του νόμου για τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και η ανάγκη ενημέρωσης των ενδιαφερομένων από τους κοινωνικούς εταίρους για το περιεχόμενο και τον τρόπο εφαρμογής του νέου θεσμού.

β) Ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της Υπουργού να ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και την δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων για την εφαρμογή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

γ) Ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της Υπουργού να ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων που σήμερα απαιτεί περίπου οκτώ μήνες.

δ) Συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο η συνεργασία στο πλαίσιο των αρχών του Ευρωπαϊκού Δικαίου για τη βελτίωση των ρυθμίσεων που αφορούν στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που αποτελούν δεσμεύσεις του Μνημονίου.