Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να ανέλθει στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και αυτή του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες, άλλα αυτό θα εξαρτηθεί από τρεις σημαντικούς καταλύτες, σύμφωνα με την Citi.

Ο χρυσός που σήμερα βρίσκεται στα 2.016 δολάρια, θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά περίπου 50%, εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν απότομα τις αγορές του πολύτιμου μετάλλου, ενός πιθανού στασιμοπληθωρισμού, ή σε περίπτωση βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης, δήλωσε στο CNBC ο Aakash Doshi, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Citi στη Βόρεια Αμερική.

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχουν «επιταχυνθεί σε επίπεδα ρεκόρ» τα τελευταία χρόνια, καθώς επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα και να μειώσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, αναφέρει η Citi. Οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ρωσίας ηγούνται των αγορών χρυσού, ενώ η Ινδία, η Τουρκία και η Βραζιλία, αυξάνουν επίσης τις αγορές ράβδων.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν διατηρήσει δύο διαδοχικά έτη καθαρών αγορών χρυσού άνω των 1.000 τόνων, ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού τον Ιανουάριο.

Παγκόσμια ύφεση

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρυσό στα 3.000 δολάρια θα ήταν μια «βαθιά παγκόσμια ύφεση» που θα μπορούσε να ωθήσει τις ΗΠΑ να μειώσουν γρήγορα τα επιτόκια.

«Αυτό σημαίνει ότι τα φρένα έχουν κοπεί, όχι στο 3%, αλλά στο 1% ή χαμηλότερα – κάτι που θα μας οδηγήσει στα 3.000 δολάρια», δήλωσε ο Doshi, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα σενάριο χαμηλής πιθανότητας.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να ακολουθούν μια αντίστροφη πορεία με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν ασθενέστερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Ο στασιμοπληθωρισμός – ένα αυξανόμενο ποσοστό πληθωρισμού, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας – θα μπορούσε να αποτελέσει άλλον έναν παράγοντα, αν και ο αναλυτής δήλωσε ότι υπάρχει «πολύ χαμηλή πιθανότητα» ενός τέτοιου σεναρίου.

Το πετρέλαιο στα 100 δολάρια

Ένα άλλο σενάριο «μπαλαντέρ» που επισημαίνεται στην έκθεση της Citi είναι οι τιμές του πετρελαίου να φτάσουν και πάλι σε τριψήφιο νούμερο.

Οι καταλύτες για να φτάσει το πετρέλαιο τα 100 δολάρια ανά βαρέλι περιλαμβάνουν υψηλότερους γεωπολιτικούς κινδύνους, βαθύτερες περικοπές του ΟΠΕΚ+ και διαταραχές της προσφοράς από βασικές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή ή τις εξαγωγές πετρελαίου, με τη μόνη σημαντική επίπτωση να είναι οι επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη σε πετρελαιοφόρα και άλλα πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο μεγάλος παραγωγός πετρελαίου, το Ιράκ έχει επηρεαστεί από τη σύγκρουση και οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει άλλους μεγάλους προμηθευτές του ΟΠΕΚ+ στην περιοχή, αναφέρει η Citi.