Στα τέλη Οκτωβρίου περισσότεροι από 40 ισχυροί τραπεζίτες της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στο παλιό ξενοδοχείο Dolder Grand, με θέα τη Ζυρίχη για ένα τριήμερο συζητήσεων σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να «ανακρίνουν» την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας, Karin Keller-Sutter, αλλά και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Thomas Jordan, έξι μήνες αφότου οι δύο τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση της Credit Suisse από την αντίπαλό της UBS.

Οι συνομιλίες, οι οποίες δεν δημοσιοποιήθηκαν, διοργανώθηκαν από έναν οργανισμό με μεγάλη επιρροή, η ύπαρξη του οποίου είναι σχεδόν άγνωστη. Το Institut International d’Etudes Bancaires (IIEB) είναι μυστική λέσχη στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου τα «αφεντικά» των τραπεζών συναναστρέφονται με καλεσμένους, από προέδρους και πρωθυπουργούς μέχρι βασιλείς και κεντρικούς τραπεζίτες.

«Εδώ δεν είναι σαν το Νταβός, όπου ο καθένας μπορεί να εξαγοράσει την είσοδό του», δήλωσε στους Financial Times παλιό μέλος. «Αυτό είναι αποκλειστικό».

Καθώς οι τράπεζες της Ευρώπης δέχονται πιέσεις για να βελτιώσουν τις ελλιπείς αποτιμήσεις τους – έχοντας μείνει πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ στην κερδοφορία τα τελευταία χρόνια – και με την ήπειρο να προετοιμάζεται για ένα πολυδιαφημισμένο κύμα διασυνοριακών συναλλαγών, το IIEB εισέρχεται σε μια από τις σημαντικότερες περιόδους του από τότε που ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταδίδουν οι «FT».

Το IIEB ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1950 από τους επικεφαλής τεσσάρων τραπεζών από όλη την ήπειρο – Crédit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Société Générale de Belgique και Amsterdamsche Bank – με σκοπό τη διεξαγωγή τακτικών συζητήσεων υψηλού επιπέδου για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς και για την οικονομία και το νομισματικό σύστημα.

Οι επικεφαλής 30 ευρωπαϊκών τραπεζών συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1951. Οι βρετανικές τράπεζες δεν συμμετείχαν καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας εμπόδισε αρχικά τη συμμετοχή τους.

Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι συζητήσεις στο IIEB επικεντρώθηκαν περισσότερο στον αντίκτυπο του ευρώ, στην αναδυόμενη αγορά παραγώγων και στις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ μεγάλων τραπεζών.