Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα στη Βόρεια Ευρώπη και η τρέχουσα κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχουν προσωρινά αρνητικές επιπτώσεις στις λειτουργίες των λιμένων εμπορευματοκιβωτίων σε όλη την Ευρώπη αναφέρει η DBRS σε έκθεσή της για τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του Πειραιά.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι, θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα λιμάνια της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, με κάποια προσωρινή μείωση του όγκου, ενώ τα μεγάλα λιμάνια στη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο και ενδέχεται να δουν ακόμη και σταδιακή πίεση στη χωρητικότητα των ναυπηγείων, δεδομένων των καθυστερήσεων λόγω των μεγαλύτερων ταξιδιών.

Αντισταθμιστικά σε πιθανές μειώσεις του όγκου, τα λιμάνια κρατούν ένα μέρος των εσόδων τους βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων, γεγονός που τους προστατεύει από περαιτέρω αστάθεια.

Συνολικά, «αναμένουμε ότι αυτές οι πιέσεις θα επιλυθούν βραχυπρόθεσμα, με πιο σημαντικό αντίκτυπο από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, όταν τα πλοία που επαναδρομολογούνται αρχίσουν να φτάνουν στους τελικούς προορισμούς τους» αναφέρει η DBRS.

Το λιμάνι του Πειραιά

Για το λιμάνι του Πειραιά, το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, οι όγκοι ήταν μέχρι στιγμής αρκετά σταθεροί με μικρό αντίκτυπο από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, η DBRS αναμένει μια πτώση φορτίου της τάξης του 30% ή και περισσότερο. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, ειδικά όταν πλοία που προέρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή αρχίσουν να φτάνουν στην Ευρώπη.

Ναυτιλιακοί κολοσσοί όπως οι CMA CGM, Cosco Container Lines, Evergreen Line και Orient Overseas Container Line αποφάσισαν να σταματήσουν τα εβδομαδιαία δρομολόγιά τους από την Ασία προς τον Πειραιά, που ήταν ενδιάμεσος σταθμός προς τη Βόρεια Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η Maersk και άλλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν αλλάξει δρομολόγιο προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το οποίο δεν εισέρχεται στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα. Η είσοδος στο κέντρο της Μεσογείου προσθέτει επιπλέον ημέρες στην ήδη μακρύτερη διαδρομή», αναφέρει η DBRS.

Tα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στην ΕΕ το 2022, με βάση τη διακίνησή τους

Η διώρυγα του Παναμά

Εν μέσω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, τα χαμηλά επίπεδα νερού στη Διώρυγα του Παναμά λόγω των έντονων ξηρασιών προκαλούν επιπλέον διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο. Ο συνολικός αριθμός διελεύσεων μέσω της Διώρυγας του Παναμά είναι περίπου 40% χαμηλότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αυτό αναμένεται να έχει επίσης αντίκτυπο στα λιμάνια των ΗΠΑ, με την Ανατολική Ακτή να επηρεάζεται δυνητικά περισσότερο από τη Δυτική Ακτή, αναφέρει η έκθεση.

Συνοψίζοντας, ο οίκος σημειώνει τα εξής:

  • H κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες θα έχουν βραχυπρόθεσμο και ήπιο αντίκτυπο μόνο στα μεμονωμένα λιμάνια που επηρεάζονται.
  • Τα κύρια λιμάνια προσέλευσης αναμένεται να έχουν μικρό αντίκτυπο και ταχύτερη ανάκαμψη δεδομένων των πιο σταθερών ταμειακών ροών
  • Καθυστερήσεις σε μέρος των πλοίων με δεδομένη τη μακρύτερη εναλλακτική διαδρομή μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας θα έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω προσωρινές λειτουργικές ανεπάρκειες στα πληττόμενα λιμάνια, ενώ η κατάσταση θα επιλυθεί σταδιακά.
  • Παρά τις προκλήσεις, αναμένει ότι τα πιστωτικά προφίλ των εταιρειών αυτών θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από βασικά θεμελιώδη.