«Σήμερα βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ. ευρώ!” δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας την έκδοση του νέου 10ετους ομολόγου. 

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών έκλεισε με προσφορές που υπερβαίνουν τα 35 δισ. ευρώ. Η Αθήνα θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ από την έκδοση με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 3,45% (80 μονάδες βάσης από το mid swap), δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του 3,5% (85 μονάδες βάσης από το mid swap).

Η δήλωση Χατζηδάκη

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με τη σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ.! 

Πετύχαμε, λοιπόν, ορισμένα σημαντικά ρεκόρ: Μετά το 2010 ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Το spread αναμένεται να είναι το χαμηλότερο. Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κλείσει γύρω στο 3,5%. 

Όλα αυτά πιστοποιούν τη σταθερά ανοδική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευθεί, εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και αντίστοιχα οφέλη για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Αυτό είναι μια επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία».