To 2023 είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα για τις αγορές. Οι προσδοκίες μείωσης επιτοκίων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, η πυροδότηση της νέας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, η έκρηξη της τεχνολογίας και η πτωτική πορεία της οικονομίας της Κίνας διαμορφώνουν ένα σκηνικό με πολλά ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα.

Τα πιο επικερδή στοιχήματα του 2023 αναμφίβολα σημειώθηκαν στον τομέα της τεχνολογίας με την τεχνητή νοημοσύνη να σέρνει το άρμα της κερδοφορίας, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφηκαν και για τα κρυπτονομίσματα και για τις φαρμακοβιομηχανίες με τα νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.

Ποια είναι όμως τα καλύτερα στοιχήματα για τους επενδυτές το 2024; Ποιες είναι οι επενδύσεις που είναι πιο πιθανό να αποδώσουν το νέο έτος, εν μέσω διαφόρων αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια οικονομία;

Οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα κρυπτονομίσματα αναμένεται να αυξηθούν, ενώ τα εμπορεύματα εκτιμάται πως θα είναι μια από τις πιο απογοητευτικές επενδύσεις για το 2024, σύμφωνα με την BCA Research, μια εκ των κορυφαίων εταιρειών επενδυτικής έρευνας παγκοσμίως. Παράλληλα, η BCA εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χάσει μέρος της δυναμικής της.

Οι κρίσιμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια

Όπως αναφέρει το Euronews Business, βασικός μοχλός των επενδυτικών αποφάσεων για το 2024 θα είναι οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωζώνης σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων.

«Η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων και οι ελπίδες για μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά. Ωστόσο δεδομένου ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την αύξηση των επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός, διατηρεί την ανησυχία πως η πτώση από τις υψηλές τιμές θα μπορούσε να είναι ανώμαλη», υπογράμμισε στο Euronews Business η Susannah Streeter, επικεφαλής του Money and Markets στο Hargreaves Lansdown.  

Το πρόβλημα της Κίνας

Ορισμένοι προβλέπουν πολύ πιο «σκοτεινούς δρόμους» για την παγκόσμια οικονομία. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί μακροπρόθεσμα, καθώς ένας βασικός παράγοντας της παγκόσμιας οικονομίας, η Κίνα, βρίσκεται σε μια αρνητική οικονομική φάση. Ο Dhaval Joshi, επικεφαλής στρατηγικής της BCA Research ανέφερε στο Euronews Business ότι κανένας τομέας δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως τις μεγάλες απώλειες στην κινεζική αγορά ακινήτων.

«Το τέλος της στεγαστικής έκρηξης της Κίνας σημαίνει το τέλος της βασικής κινητήριας δύναμης ανάπτυξης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εκτιμάται σε τουλάχιστον 25% και ήταν ο βασικός μοχλός της κινεζικής ανάπτυξης, αλλά και μια βασική δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Εν γένει, η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης θα πλήξει σημαντικά και την ζήτηση για εμπορεύματα, όπως σημειώνει ο Dhaval Joshi. «Θα είναι ένα πολύ πιο σκληρό περιβάλλον για τα εμπορεύματα, τουλάχιστον ο επόμενος χρόνος, επειδή η μεγάλη πηγή ζήτησης από την Κίνα απλώς δεν θα υπάρχει πια και η όποια νέα ζήτηση δημιουργηθεί διεθνώς δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει αυτό το κενό».

«Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο»

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να ανέβουν – τουλάχιστον – βραχυπρόθεσμα. «Εάν τα κράτη του ΟΠΕΚ+ επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή, είναι πιθανό να έχουμε νέες αυξήσεις», ανέφερε η Susannah Streeter.  Η BCA συμφωνεί με τη βραχυπρόθεσμη άνοδο, αν και τη συνδέει περισσότερο με τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Δεν βλέπει ωστόσο μια επίμονη απειλή για υψηλότερες τιμές μακροπρόθεσμα. «Η ήδη ασθενής ζήτηση θα καταρρεύσει εάν η τιμή είναι πολύ υψηλή», εξήγησε ο Joshi.

Οι παγκόσμιες προσπάθειες για απαλλαγή από τις ρυπογόνες ενεργειακές πηγές, που απαιτούν πολλά σπάνια μέταλλα, τραβούν το ενδιαφέρον των επενδυτών στους συγκεκριμένους τομείς. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και οι εταιρείες που ασχολούνται σε αυτόν τον τομέα καταγράφουν ήδη σημαντική ανάπτυξη, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024.

Η επιστροφή των ομολόγων και η ευκαιρία των ευρωπαϊκών μετοχών

Για τις ΗΠΑ η BCA Research αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως αυτό αναμένεται να συμπαρασύρει και την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τα κέρδη ορισμένων εταιρειών να υποβαθμίζονται.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η επιβράδυνση θα μπορούσε να ευνοήσει τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωζώνης. Γενικά τα κρατικά ομόλογα φαίνεται να επιστρέφουν το 2024, αποτελώντας ένα ιδανικό καταφύγιο για επενδυτές που επιδιώκουν μακροπρόθεσμα και σταθερά κέρδη. «Το 2024 θα είναι πολύ θετικό για την αγορά ομολόγων», εκτιμά ο Dhaval Joshi.

Στην έκθεσή της για το 2024, η BCA σημειώνει πως και οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να είναι στα κερδισμένα στοιχήματα των επόμενων 6 έως 12 μηνών, καθώς πολλές από αυτές υποαπέδωσαν το 2023. Η γενική σύσταση της BCA είναι να διατηρηθούν περισσότερες επενδύσεις σε ομόλογα μακράς διάρκειας, ελβετικές μετοχές και γαλλικές μετοχές ειδών πολυτελείας.

Ποντάρισμα στον υγειονομικό τομέα

Ο Dhaval Joshi στοιχηματίζει επίσης στις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης. Η υγειονομική περίθαλψη είναι πάντα ένα καυτό θέμα και αναμένεται να είναι μια σημαντική επενδυτική τάση και το 2024. Με τη γήρανση του πληθυσμού και την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, οι εταιρείες που ασχολούνται με την υγειονομική περίθαλψη, όπως οι κατασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών συσκευών, αναμένεται να σημειώσουν άνοδο.

Ο «ψηφιακός χρυσός»

Επίσης τα κρυπτονομίσματα περνούν σε μια φάση μετασχηματισμού. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρούνταν επένδυση υψηλού κινδύνου, αλλά πρόσφατα αρκετοί επενδυτές τα εκλαμβάνουν ως ένα εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου για γεγονότα όπως μια τραπεζική κρίση. Πρόκειται για έναν ρόλο με τον οποίο έχει ταυτιστεί εδώ και πολύ καιρό με τον χρυσό. «Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι πολλοί επενδυτές διαφοροποιούνται αργά αλλά σταθερά από τον φυσικό χρυσό σε αυτό που αποκαλούμε, ψηφιακό χρυσό», είπε ο Joshi, υπογραμμίζοντας πως είναι επίσης ένα «θέμα γενεών», καθώς τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ πιο ελκυστικά για νέους σε ηλικία επενδυτές.

Όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, τα κρυπτονομίσματα και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία γίνονται όλο και πιο mainstream, με όλο και περισσότερους επενδυτές να τα εντάσσουν  στα χαρτοφυλάκια τους. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν πως τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ασταθή και επικίνδυνα, επομένως χρειάζεται προσοχή στις κινήσεις.  

Το σταθερό καταφύγιο του χρυσού

Από την άλλη, ο χρυσός παραμένει διαχρονικά ένα καταφύγιο για όσους επενδυτές επιθυμούν σταθερότητα στα χαρτοφυλάκιά τους. Παρέχοντας προστασία από τον πληθωρισμό και την αστάθεια της αγοράς, οι ειδικοί, όπως σημειώνει το cbsnews, προτείνουν συχνά στους επενδυτές να διαθέτουν έως και το 10% των επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων σε χρυσό και αυτή η συμβουλή δεν αλλάζει το 2024.    

Γενικά, ένας εμπειρικός κανόνας για την επιλογή της κατανομής της επένδυσης είναι να χρησιμοποιήσετε την ηλικία σας ως ποσοστό ασφάλειας του χαρτοφυλακίου σας. Για παράδειγμα, εάν είστε 35 ετών το 35% των χρημάτων του χαρτοφυλακίου σας θα πρέπει να διατεθεί σε προϊόντα ασφαλείας όπως ο χρυσός, τα CD και τα ομόλογα και το υπόλοιπο 65% σε μετοχές και άλλες επενδύσεις υψηλής ανάπτυξης. Όσο μεγαλώνετε, το υπόλοιπο του χαρτοφυλακίου σας θα κλίνει περισσότερο προς ασφαλέστερες επενδύσεις, προσφέροντας περισσότερη προστασία καθώς πλησιάζετε στη συνταξιοδότηση.

Ο «πυρετός» της τεχνολογίας

Σχετικά με την τεχνολογία, τον πιο κερδοφόρο τομέα του 2023, η BCA εκτιμά πως ο «πυρετός» της τεχνητής νοημοσύνης θα παρουσιάσει πτώση το νέο έτος. Η εκρηκτική άνοδος του προηγούμενου έτους βασίστηκε στη μελλοντική επιτυχία της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ακόμα δεν υπάρχει πραγματική συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη. Η μόνη εταιρεία που θα μπορούσε πραγματικά να επωφεληθεί από τη μανία της τεχνητής νοημοσύνης είναι η Nvidia που επί της ουσίας πουλάει όλα τα εργαλεία για την ανάπτυξή της AI, κρατώντας επί της ουσίας «δέσμιους» τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Πριν από μερικούς μήνες η Nvidia έγινε η δέκατη εταιρεία στην ιστορία που ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αποτίμηση και η μετοχή της ήταν αυτή με τις καλύτερες επιδόσεις του 2023, με ανατίμηση άνω του 200%.