Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πρώτης της ύφεσης μετά την πανδημία βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Αν και η Κομισιόν, επικαλούμενη την υποχώρηση του πληθωρισμού και την ενίσχυση στην αγορά εργασίας, προβλέπει την επιστροφή σε μια οριακή ανάπτυξη, οι αναλυτές αναμένουν συρρίκνωση 0,1% για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, το τελευταίο του έτους.

Μια ήπια ανάκαμψη αναμένεται να καταγραφεί στις αρχές του 2024. «Αμφιβάλλουμε πως θα πρόκειται για την αρχή μιας ανοδικής πορείας. Οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ειδικά αυτοί που προήλθαν από την αύξηση των επιτοκίων», σχολίασε οικονομολόγος της Bantleon Bank, στο πλαίσιο της έρευνας.

Η βύθιση της ευρωζώνης, κατά τους οικονομολόγους, οφείλεται και στην αρνητική πορεία της γερμανικής οικονομίας. Η Γερμανία βρίσκεται στην δυσκολότερη φάση της εδώ και πολλά χρόνια, αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική κρίση, αλλά και με δομικά προβλήματα της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται ύφεση 0,2% και σύμφωνα με το ΔΝΤ θα είναι η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία που δεν θα γνωρίσει ανάπτυξη φέτος.  

Όπως αναφέρει το Politico, το χάος στον προϋπολογισμό της Γερμανίας απειλεί να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση για την υπόλοιπη ήπειρο. Η Γερμανία, παρά την κατάστασή της, παραμένει η πιο απαραίτητη αγορά για την Ευρώπη λόγω του μεγέθους της.

Αντιπροσωπεύοντας το 29% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ευρωζώνης, απορρόφησε εισαγωγές 360 δισεκατομμυρίων ευρώ από την υπόλοιπη νομισματική ένωση τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους. 

Ενώ τα τρόφιμα, τα ποτά και άλλα καταναλωτικά αγαθά αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος αυτού, αυτό που έχει πραγματικά μεγαλύτερη σημασια είναι η θέση της Γερμανίας στην κορυφή της ευρωπαϊκής αλυσίδας της μεταποίησης, δήλωσε στο Politico ο Χόγλκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank με έδρα το Βερολίνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόσφατη δημοσιονομική κρίση είναι τόσο μεγάλη απειλή, τονίζει.

«Η αβεβαιότητα είναι, αυτή τη στιγμή, ο χειρότερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τις προοπτικές», δήλωσε και πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, αλλά δεν ξέρω πώς θα το λύσουν».

Ενδεικτική του κλίματος είναι η έρευνα του think tank Ifo με έδρα το Μόναχο, η οποία δείχνει ότι, μεταξύ των γερμανικών εταιρειών, σχεδόν το 60% επιθυμεί να μειώσει τις επενδύσεις του στη Γερμανία και να αυξήσει τις επενδύσεις στο εξωτερικό τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η κατάσταση στη Γερμανία είναι τέτοια που το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) προέβη σε μία συσχέτιση με την Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του 2010. «Η δημοσιονομική τρύπα της Γερμανίας ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια και η κυβέρνηση μπαίνει στο νέο έτος χωρίς προϋπολογισμό».

«Στη Γερμανία, που κατά τη διάρκεια της κρίσης έπαιζε τον δάσκαλο κουνώντας το δάχτυλο και επιβάλλοντας αυστηρά προγράμματα λιτότητας στους Έλληνες, δεν λειτουργεί τίποτα πλέον απ’ ότι φαίνεται […] Οι ρόλοι άλλαξαν: στη δεκαετία του 2010 η Ελλάδα ήταν το “μαύρο πρόβατο”, τώρα πολλοί χαρακτηρίζουν τη Γερμανία ως τον “ασθενή της Ευρώπης”», τονίζει το RND, υπογραμμίζοντας τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.