Άμεση ήταν η ανταπόκρισή σας στην έρευνα του newsbeast.gr για τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και για τη λάθος κατεύθυνση προς την οποία κινείται το σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο. Κάτοικοι του συγκεκριμένου δήμου και των γύρω περιοχών – και όχι μόνο – σπεύσατε και στείλατε τη δική σας άποψη για το τι πρέπει να γίνει, ώστε η έκταση να αξιοποιηθεί με το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Σταδιακά θα δημοσιευθούν όλες οι απ-όψεις που έφτασαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

«Καλημέρα
Ως κάτοικος περιοχής αρκετά πλησίον του Ελληνικού, ο χώρος του Παλαιού Αεροδρομίου πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να αφεθεί σε οικοπεδοποίηση, προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η μαινόμενη αστικοποίηση που έχει καταντήσει την Αθήνα – κατά την προσωπική μου γνώμη – μία πόλη άμορφη, με ελάχιστους πυρήνες πρασίνου και ελεύθερους χώρους (αρκεί να παρακολουθήσει κανείς την Αθήνα από κάποιο ύψωμα ή από αεροπλάνο και θα το καταλάβει λίαν συντόμως).

Όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου, πρωτεύουσα κίνηση θα έπρεπε να αποτελέσει η σύσταση χώρου πρασίνου το οποίο θα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου. Καλό θα ήταν να αντιληφθούμε, ότι, και βάσει επιστημονικών μελετών προσφάτων, η ύπαρξη ενός χώρου πρασίνου έκτασης πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων, ακόμα και εδώ στα νότια προάστια, είναι ικανή να ισοσταθμίσει τις απώλειες της αθηναϊκής ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές του 2007 και του 2009 που εξαφάνισαν μεγάλο μέρος πρασίνου… Είναι ικανή να δώσει μεγάλη “ανάσα” στην πρωτεύουσα και να αντιστρέψει τις περιβαλλοντικές προοπτικές του Λεκανοπεδίου (το οποίο σε βάθος χρόνου θα αρχίζει αν αντιμετωπίζει έντονα φαινόμενα ερημοποίησης). Μία ανάσα την οποία πραγματικά όλοι μας χρειαζόμαστε… Ας δοθεί λοιπόν μία έκταση του 55-60% της περιοχής αυτής για το μητροπολιτικό πάρκο, είναι απαίτηση ΠΟΛΛΩΝ κατοίκων της Αργυρούπολης, του Ελληνικού και όμορων δήμων. Αρκεί να μην έχουν οι δημοτικοί άρχοντες κλειστά τα ώτα τους ως είθισται…

Κατά τα λοιπά, σαφώς και θα μπορούσε να δοθούν άδειες για κατασκευή μερικών εμπορικών καταστημάτων και λοιπών εγκαταστάσεων όπως ξενοδοχείων (και όχι μόνο). Σε αυτό το σημείο, πιστεύω πως θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα για τις κατασκευές αυτές τόσο σε παράγοντες της περιοχής όσο και σε ξένους, δεδομένου ότι μιλάμε για έκταση 5.500 στρεμμάτων. Όσον αφορά την κατασκευή κατοικιών, είμαι αντίθετος, καθώς ο μητροπολιτικός πολεοδομικός ιστός ασφυκτιά και πλέον επιβαρύνει το περιβάλλον (και τον τρόπο ζωής μας σε τελική ανάλυση).

Σε συνδυασμό με την κατασκευή του Μετρό στο Ελληνικό και την ύπαρξη τραμ στην παραλιακή, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στους χώρους αυτούς.

Σε σχέση με τις αντιρρήσεις που είδα για το Εθνικό Πάρκο στην ιστοσελίδα, ότι θα καταστεί εθνικός χώρος σύναξης τοξικομανών, ας σκεφτούμε κιόλας, εξ αρχής, πώς θα μπορούμε να προστατεύουμε κατάλληλα τους χώρους αυτούς ώστε να μην τους καταπατά ο οποιοσδήποτε (θέμα δημοτικής αρχής και συνεργασίας με τους ιδιώτες της περιοχής). Αν θέτουμε εξαρχής υποθετικές αρνητικές επιφυλάξεις χωρίς να σκεπτόμαστε πώς θα το αποφύγουμε, τι νόημα έχει η όλη συζήτηση τότε;

Νικόλας Τζιώτης»

Περιμένουμε και τις δικές απόψεις γύρω από το θέμα. Επειδή κάποια πράγματα μας αφορούν άμεσα πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε, μπορείτε να τις καταθέσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]