Έφτιαξαν τεχνητό νησί και τεχνητή θάλασσα. Πλέον, στο Ντουμπάι έφτιαξαν και τεχνητή βροχή προκειμένου να καταπολεμήσουν την ξηρασία και την ακραία ζέστη που προκαλεί το κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναφέρει το εκτενές δημοσίευμα του Business Insider.

Με την θερμοκρασία να φτάνει στα μέσα Αυγούστου έως τους 50 βαθμούς Κελσίου, οι Αρχές του Εμιράτου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την δύσκολη αυτή κατάσταση και τα κατάφεραν με την βοήθεια Βρετανών επιστημόνων αλλά και ειδικών drones που πετούν μέσα στα σύννεφα και απελευθερώνουν ηλεκτρικά φορτία.

Πώς λειτουργεί το πρότζεκτ

Η τεχνητή βροχή δημιουργείται από ένα μακρόπνοο ερευνητικό πρότζεκτ με επικεφαλής εμπειρογνώμονες στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο καθηγητής Μάαρτεν Αμπάουμ δήλωσε στο BBC ότι τα Εμιράτα έχουν ιδανικές συνθήκες για την εκπόνηση του εν λόγω σχεδίου, καθώς διαθέτουν αρκετά σύννεφα για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν βροχοπτώσεις.

Στη συγκεκριμένη τεχνολογία, χρησιμοποιείται ένα drone για την απελευθέρωση ηλεκτρικών φορτίων στα σύννεφα για την δημιουργία υγρασίας. Στη συνέχεια, τα σταγονίδια του νερού που δημιουργούνται μέσα στα σύννεφα τείνουν να συγχωνεύονται και να «κολλούν» μεταξύ τους. «Όταν οι σταγόνες συγχωνεύονται και είναι αρκετά μεγάλες, τότε θα πέσουν στη γη με την μορφή βροχής», είπε ο καθηγητής Αμπαούμ.

«Εξοπλισμένα με ένα φορτίο οργάνων εκπομπών ηλεκτρικού φορτίου και προσαρμοσμένους αισθητήρες, αυτά τα drones πετούν σε χαμηλά υψόμετρα και παραδίδουν ηλεκτρικό φορτίο σε μόρια αέρα, τα οποία θα ενθαρρύνουν την καθίζηση του ύδατος», πρόσθεσε με την σειρά της η Άλια Αλ-Μαζραουί, διευθύντρια του προγράμματος επιστημονικής έρευνας για τη βελτίωση της βροχόπτωσης στα Εμιράτα.

Και «πύραυλοι αλατιού» στην εξίσωση

Μάλιστα, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, εκτός από τη χρήση drones, υπάρχει και ένα plan b: μπορεί να γίνει χρήση ειδικών αεροσκαφών που θα πετούν πάνω από τα σύννεφα, εκτοξεύοντας σε αυτά «πυραύλους» αλατιού, το οποίο επίσης μπορεί να δημιουργήσει βροχή.

Παράλληλα εξετάζονται τρόποι με τους οποίους η βροχή που πέφτει στο έδαφος δεν θα εξατμίζεται γρήγορα, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι του Ντουμπάι, «δεν θέλουμε να πάει χαμένη ούτε μια σταγόνα νερού».

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία βροχής στη χώρα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο ξηρών χωρών του κόσμου με μέση βροχόπτωση μόλις 78 χιλιοστών.

Γενικά, στην αραβική χώρα δεν βρέχει σχεδόν καθόλου, μια κατάσταση που χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Φυσικά, αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση του Ντουμπάι είναι ότι το Εμιράτο και θέλει και μπορεί (οικονομικά) να υποστηρίξει ένα οιοδήποτε πρότζεκτ με στόχο την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του.

Και το μεγαλύτερο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο στον κόσμο

Το Ντουμπάι φυσικά μας έχει, εδώ και χρόνια, συνηθίσει σε αυτές τις… εξτραβαγκάντσες καθώς συνηθίζει να επενδύει σε πολυδάπανα έργα. Ενα από αυτά, που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια, είναι το μεγαλύτερο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο στον κόσμο, με μια πίστα σκι μήκους 1,2 χλμ., καθώς και την υψηλότερη «πολυκατοικία» (πλαγιά) που θα φτάνει σε ύψος τα 711 μέτρα.

Το Meydan One περιλαμβάνει επίσης ένα φαντασμαγορικό σιντριβάνι, μοναδικό στον κόσμο, με πίδακες νερού που εκτοξεύονται σε ύψος 420 μέτρων, καθώς επίσης και ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, ένα ξενοδοχείο δυναμικότητας 350 δωματίων και μια μαρίνα, με το κόστος του έργου να ανήλθε συνολικά στα 25 δισεκατομμύρια ντιρχάμ (περίπου 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το χιονοδρομικό καταλαμβάνει έκταση 3,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και εκτείνεται από τον ιππόδρομο του Μεϊντάν – στην έρημο του εμιράτου – μέχρι το Μπουρτζ Χαλίφα, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, ύψους 828 μέτρων.

Το Ντουμπάι διαθέτει ήδη από το 2005 μια πίστα για σκι με τεχνητό χιόνι που στεγάζεται σε ένα εμπορικό κέντρο και έχει περιληφθεί στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος σκεπαστός χιονοδρομικός σταθμός του κόσμου.