Η λίμνη Sorvagsvatn ή Leitisvatn είναι η μεγαλύτερη λίμνη στα Νησιά Φερόες, με εκπληκτική θέα στον ωκεανό που κόβει την ανάσα. Με εμβαδόν 3,56 χλμ., μέσο βάθος νερού 2,5 μέτρα και μέγιστο βάθος 59 μέτρα, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που κοιτάζει κανείς, το τοπίο ολόγυρά της κάνει τον επισκέπτη της περιοχής στην κυριολεξία να λατρέψει τη φύση.

Το εντυπωσιακό με τη συγκεκριμένη λίμνη είναι το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται μόλις 32 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα πάνω από αυτήν, λόγω της μορφολογίας του εδάφους ολόγυρά της.

Νήσοι Φερόες: Η οφθαλμαπάτη που κάνει μια λίμνη να φαίνεται εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Όταν την παρατηρεί, λοιπόν, κανείς από μακριά, του δημιουργείται η εντύπωση ότι η λίμνη έχει κλίση προς τον ωκεανό, αλλά χύνεται σε αυτόν μόνο σε έναν μικρό καταρράκτη. Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση δημιουργεί, επίσης, την εντύπωση ότι η λίμνη βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην πραγματικότητα, η υψομετρική διαφορά μεταξύ της λίμνης και του ωκεανού είναι μόνο περίπου 30 μέτρα, ωστόσο, οι απότομες και σημαντικές αλλαγές υψομέτρου στους γύρω λόφους δημιουργούν αυτήν την ψευδαίσθηση.

Για να προσεγγίσει κανείς τη λίμνη, υπάρχει ένα πεζοπορικό μονοπάτι 3 χιλιομέτρων, κατά μήκος του οποίου μπορεί να απολαύσει το υπέροχο και καταπράσινο τοπίο στο δρόμο προς τη λίμνη και πίσω. Από το μονοπάτι στο υψηλότερο τμήμα της λίμνης οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την πανοραμική άποψή της από ψηλά, ενώ μπορούν, επίσης, να δουν και τη μικρή πόλη Miovagur.

Το μονοπάτι, ωστόσο, οδηγεί και στην Traelanipa, ένα βράχο που βρίσκεται 142 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το όνομα του οποίου σημαίνει «βουνό σκλάβων» και χρονολογείται από την εποχή των Βίκινγκ. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι ονομάζεται έτσι επειδή οι Βίκινγκς πετούσαν τους σκλάβους στη θάλασσα από την κορυφή του.

Τα διαφορετικά ονόματα της λίμνης

Οι κάτοικοι του Sorvagur συνήθως αποκαλούν τη λίμνη Sorvagsvatn, που σημαίνει «η λίμνη του Sorvagur», ενώ εκείνοι του Miovagur προτιμούν το όνομα Leitisvatn, επειδή η περιοχή κοντά στην ανατολική ακτή είναι γνωστή ως Leiti. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού, όμως, χρησιμοποιούν επίσης και το όνομα Βάτνιτς, που σημαίνει απλώς «η λίμνη».