Αύξηση 10 με 20 % στις τιμές των τροφίμων αναμένεται το 2011, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.

Ο λόγος είναι ότι οι σοδειές μειώθηκαν σημαντικά και τα αποθέματα παγκοσμίως αρχίζουν να στερεύουν. Από την κρίση αναμένεται να πληγούν περισσότερες από 70 αφρικανικές και ασιατικές χώρες.

Στην πιο απαισιόδοξη έκθεση μετά την επισιτιστική κρίση του 2007, που είχε ως αποτέλεσμα διαδηλώσεις σε 25 χώρες και άλλα 100 εκατομμύρια ανθρώπων χωρίς τροφή, οι συντάκτες απευθύνουν έκκληση στα κράτη να ετοιμαστούν για μεγάλες δυσκολίες.

«Οι χώρες πρέπει να προσέχουν για κρίσεις στις προμήθειες τροφίμων. Οι καταναλωτές ενδέχεται να μην έχουν άλλη επιλογή παρά να πληρώσουν υψηλές τιμές για το φαγητό τους. Η συγκομιδή του επόμενου χρόνου θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Για να αναπληρωθούν τα αποθέματα και να πέσουν και πάλι οι τιμές το 2011 χρειάζεται αύξηση της παραγωγής», προειδοποιεί η έκθεση του FAO.

Οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και πολλών άλλων προϊόντων που εμπορεύονται σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκαν μέχρι και 40% μέσα σε λίγους μήνες. Οι τιμές της ζάχαρης, του βουτύρου και των αρτοσκευασμάτων αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ το κρέας και το ψάρι θεωρούνται επίσης πολύ πιο ακριβά συγκριτικά με πέρυσι.

Η μεγάλη αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για το 2011.

«Σπάνια στο παρελθόν οι αγορές βίωσαν τέτοια αβεβαιότητα σε τόσο μικρή χρονική περίοδο. Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος ανέρχεται στους 2,216 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 2% λιγότερο συγκριτικά με τα επίπεδα του 2009 και 63 εκατομμύρια τόνους λιγότερο συγκριτικά με τις προβλέψεις του Ιουνίου», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Δυσάρεστα τα νέα και για τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων, που σταδιακά συρρικνώνονται. Οι ελπίδες πλέον εναποτίθενται στις σοδειές του 2011.
πηγή: econews