Η αρχαία φυλή Inezi στη Συρία ανέτρεφε καμήλες σε αμμώδεις εκτάσεις βόρεια του Ευφράτη από την εποχή του προφήτη Μωάμεθ. Τώρα η λειψυδρία έχει κάνει τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής να μοιάζει με μακρινό όνειρο.

Η ξηρασία τα τελευταία πέντε χρόνια σκότωσε το 85% των ζώων που εκτρέφονταν στην ανατολική Συρία, την αρχέγονη γη της φυλής Inezi, με αποτέλεσμα 500.000 άνθρωποι να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Όσοι παρέμειναν ανοίγουν παράνομα πηγάδια για να ποτίσουν τις επιδοτούμενες φυτείες σιταριού και βαμβακιού, ενώ οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από τη βροχή έχουν μετατραπεί σε ξερή γη.

Την περασμένη δεκαετία οι βροχοπτώσεις ήταν όλο και πιο σπάνιες, ενώ φέτος ένα θερμό κύμα χτύπησε την ανατολική Συρία με αποτέλεσμα για 46 συνεχόμενες ημέρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Κι ενώ τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι αυτό τον αιώνα η περιοχή θα γίνει ακόμα πιο ξηρή και θερμή, οι κάτοικοι και οι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι παράγοντες που δημιουργούν το πρόβλημα είναι άλλοι.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε συνέδριο για το νερό στη Δαμασκό, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Συρίας δήλωσε ότι η ρύπανση παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην υποβάθμιση του 59% της συνολικής αγροτικής γης.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι αποδίδουν την κρίση στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση, επισημαίνοντας ότι τα αρδευτικά κανάλια φτάνουν μόνο στα χωράφια συγκεκριμένων ανθρώπων.

Όπως και να χει, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις το πρόβλημα της λειψυδρίας αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, ασκώντας πολύ μεγάλες πιέσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
πηγή: econews