Προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας: «Μην αναρωτιέσαι πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει»

Το 2018 περίπου 198 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα καταιγίδων, πλημμυρών, ξηρασιών και πυρκαγιών


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
13:15
13/10/2020
Προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας: «Μην αναρωτιέσαι πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει»
3
loading

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας επισημαίνοντας: «Μην αναρωτιέσαι πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει».

Πρέπει να περάσουμε στην πρόβλεψη των επιπτώσεων - η οποία δεν έχει ως αντικείμενο πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει - κατά τρόπον ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν με ταχύτητα ανάλογα με τις προειδοποιήσεις, αναφέρεται σε έκθεση που συντάχθηκε υπό την αιγίδα Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (ΠΟΜ).

Η έκθεση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικεντρώνεται στα πρακτικά μέσα τα οποία καθιστούν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πιο αποτελεσματικά, ώστε να σώζουν ζωές και χρήματα.

«Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική πρόληψη των καταστροφών και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η ετοιμότητα και η ικανότητα αντίδρασης την κατάλληλη στιγμή, στον σωστό τόπο, μπορεί να σώσει ζωές και να προστατεύσει μέσα επιβίωσης πληθυσμών παντού στον κόσμο», επιμένει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης.

Και μένουν πολλά να γίνουν. «Μόνο το 40% από τα 138 μέλη του ΠΟΜ δηλώνουν ότι διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων. Αυτό σημαίνει ότι σε πλανητική κλίμακα, ένα άτομο στα τρία εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε έγκαιρες προειδοποιήσεις. Σήμερα, μόνο 75 μέλη του ΠΟΜ (το 39%) έχουν δηλώσει ότι παρέχουν υπηρεσίες προειδοποίησης εντοπισμένες στις επιπτώσεις.

Λιγότεροι νεκροί, περισσότερες ζημίες

Αν κατά την διάρκεια των 50 τελευταίων ετών, ο μέσος αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων για κάθε καταστροφή έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, ο αριθμός των καταστροφών έχει πολλαπλασιασθεί κατά πέντε και οι οικονομικές ζημίες κατά επτά.

«Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η συχνότητα των ακραίων μετεωρολογικών και κλιματικών φαινομένων έχει αυξηθεί σε ένταση και σοβαρότητα και οι ευάλωτες κοινότητες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο. Ωστόσο, ένας άνθρωπος στους τρεις δεν έχει την κατάλληλη κάλυψη από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης», σημειώνεται στην έκθεση στην πραγματοποίηση της οποίας συνέβαλαν 16 οικονομικοί θεσμοί και διεθνείς οργανισμοί.

Το 2018, περί τα 198 εκατομμύρια άνθρωποι υπήρξαν θύματα καταιγίδων, πλημμυρών, ξηρασιών και πυρκαγιών και αναγκάσθηκαν να προσφύγουν στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.

Το 2030, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κατά 50% με κόστος 20 δισεκατομμύρια δολάρια κατά έτος.

Το προφανές είναι ότι οι φτωχές χώρες, και η αφρικανική ήπειρος ειδικότερα, είναι οι λιγότερο εφοδιασμένες, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Παρά την τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της επικοινωνίας, η μετάδοση των προειδοποιήσεων παραμένει αναποτελεσματική σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Αφρική, «αν και οι γνώσεις για τους κινδύνους και την πρόληψή τους βρίσκονται σε καλό επίπεδο, μόνο 44 στους 100 άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις έγκαιρες προειδοποιήσεις στις χώρες όπου τα δεδομένα είναι διαθέσιμα», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι ειδικοί προτείνουν την πραγματοποίηση επενδύσεων σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης κυρίως στην Αφρική, αλλά επίσης και στην διασφάλιση ότι οι επενδύσεις αυτές επιτρέπουν την ταχεία μετάβαση από την προειδοποίηση στην δράση, αλλά ταυτόχρονα συνιστούν αποτελεσματικότερη εποπτεία της διαχείρισης των πόρων και της καλής λειτουργίας των εγκατεστημένων συστημάτων.

Στην έκθεση παρατίθεται σειρά παραδειγμάτων όπου τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης επιτρέπουν ταχύτερη κινητοποίηση, όπως το Μπαγκλαντές. Το σύστημα προειδοποίησης για τους κυκλώνες έχει επιτρέψει την σημαντική μείωση του αριθμού των θανάτων και των οικονομικών συνεπειών, σε συνδυασμό με την κατάρτιση προγράμματος οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες πληθυσμούς.

Στην Ευρώπη, η εγκατάσταση του συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές, το οποίο έχει επεκταθεί στην Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική - επιτρέπει την αποφυγή οικονομικών απωλειών ύψους 255 έως 375 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με λειτουργικό κόστος μικρότερο των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Αυστραλία, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα κύματα του καύσωνα, τα οποία ο ΟΗΕ θεωρεί ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές στον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες, επέτρεψε την δραστική μείωση του ποσοστού θνητότητας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Καιρος

  Ο όρος χρησιμοποιήτε μέ πολλές σημασίες. Στή γενική του έννοια καιρός είναι η κατάσταση τής ατμόσφαιρας σέ μιά χρονική στιγμή ή σέ μιά σύντομη περίοδο. Και προσδιορίζεται από όλα τά μετεωρολογικά στοιχεία τής χρονικής αυτής στιγμής ή τής περιόδου :τή θερμοκρασία, τίς βαρομετρικές πιέσεις, τόν άνεμο, τίς νεφώσεις, τήν υγρασία, κα. Στήν περιορισμένη του έννοια ο καιρός σημαίνει τήν κατάσταση τού ουρανού και τά υδρομετέωρα. Ο καιρός διακρίνεται από τό κλίμα, τό κλίμα είναι η μέση κατάσταση τών διάφορων μετεωρολογικών συνθηκών πού επικρατούν σέ έναν τόπο γιά μακροχρόνια περίοδο. Μέ τή χρησιμοποίηση ορισμένων μεθόδων είναι δυνατή η πρόγνωση τού καιρού και η σύνταξη μετεωρολογικού δελτίου.

 2. avatar Πότε και πού σταματάει η αφέλεια;

  Τώρα που μάθατε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα μάθετε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.
  Οι παγκόσμιοι οργανισμοί από μη εκλεγμένους από τους λαούς ηγέτες, θα σας λένε τι θα κάνετε.
  Καλώς ήρθατε στη Νέα τάξη πραγμάτων.
  Σώπα κάλε. Συνομοσιολογία και αυτό.
  Αποκλείεται. Το καλό μας θέλουν και οι αυτοί οι άνθρωποι.

 3. avatar stathopa77

  ναι αλλα 1.000.000 γέροι νεκροι απο κορονοιο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει