Ξεκίνησε και φέτος, μετά την επιτυχία του περσινού πειράματος του ατμοηλεκτρικού σταθμού Καρδιάς Πτολεμαΐδας, σε πολύ μεγαλύτερη όμως κλίμακα, η μεικτή καύση λιγνίτη και αγριοαγκινάρας (γαϊδουράγκαθου), σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ ήταν μεγάλο. Η επιχείρηση δεσμεύτηκε ήδη για την απορρόφηση ολόκληρης της φετινής παραγωγής αγριοαγκινάρας, των εξήντα παραγωγών που καλλιέργησαν συνολική έκταση 4.000 στρεμμάτων, η οποία έφτασε τους 1.700 τόνους.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από το πείραμα της Καρδιάς, από τις πρώτες δοκιμές καύσης λιγνίτη και βιομάζας, ήταν ότι παράχθηκε λιγότερη ρύπανση καθώς η βιομάζα δεν απελευθερώνει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο ο λιγνίτης.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η αγριοαγκινάρα ήταν πολύ καλή επιλογή χρήσης βιομάζας λόγω υψηλής θερμογόνου δύναμης και καλύτερων ενεργειακών αποτελεσμάτων.

Μπορεί η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε πέρσι να ήταν μικρή, όμως αποδείχτηκε ότι είναι εφικτή η αντικατάσταση μέρους του λιγνίτη από την αγριοαγκινάρα, διατηρώντας πάντα ομαλές τις συνθήκες σωστής λειτουργίας του ατμοηλεκτρικού σταθμού.

Η συμμετοχή της αγριοαγκινάρας στη φετινή πιλοτική, πλέον, καύση, φτάνει το 8% στο σύνολο του μείγματος, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να αυξηθεί μέχρι και στο 20%. Άλλωστε, από τα πρώτα συμπεράσματα των μετρήσεων, θα διαφανεί το μέλλον της συγκεκριμένης καλλιέργειας στην περιοχή, η οποία ήδη έχει επιδοτηθεί από τη νομαρχία Κοζάνης.

Η αγριοαγκινάρα είναι ένα πολυετές φυτό, με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και μεγάλη παραγωγή ανά στρέμμα.

Η μικτή καύση λιγνίτη και βιομάζας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες όπου τέτοιες μονάδες λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια.