Μπορεί να μην είναι καινούριο φαινόμενο για την Κίνα οι πόλεις της να πνίγονται στο νέφος, να προκαλείται χάος λόγω ρύπανσης στις μεταφορές και εκατομμύρια πολίτες να κυκλοφορούν με μάσκα στους δρόμους, ωστόσο αυτή τη φορά το Πεκίνο αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σειρά μέτρων για να υπάρχει μια πρώτη αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ αυτών το υποχρεωτικό κλείσιμο εργοστασίων και η απαγόρευση εισόδου οχημάτων στην πόλη τις μέρες που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι έντονη.

Παρότι το Πεκίνο δεν είναι η μόνη πόλη με το νέφος να κρύβει τον ουρανό, σημειώνει το CNN, η πόλη των τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων πολιτών έχει αναδεχθεί σε σύμβολο του περιβαλλοντικού κόστους που καταβάλλει η Κίνα για την εντυπωσιακή ανάπτυξή της.

Το σχέδιο των Αρχών προβλέπει πως όταν υπάρχει σοβαρή ρύπανση για τρεις συνεχείς ημέρες θα ενεργοποιείται σύστημα προειδοποίησης με διαφορετικά επίπεδα συναγερμού. Νηπιαγωγεία και σχολεία θα σταματούν τα μαθήματα ενώ το 80% των κυβερνητικών αυτοκινήτων θα πρέπει να ακινητοποιούνται. Τα ΙΧ θα μπαίνουν στην πόλη εκ περιτροπής.

Τις ημέρες που ο συναγερμός θα φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο, θα ακινητοποιούνται τα φορτηγά.

Στον πορτοκαλί συναγερμό τα εργοστάσια θα περιορίζουν τις εκπομπές αερίων ή θα σταματούν πλήρως την παραγωγή ενώ θα πρέπει να σταματούν ανασκαφικές και κατασκευαστικές εργασίες. Επίσης θα απαγορεύονται τα… barbeque και τα πυροτεχνήματα.

Το σχέδιο έτυχε θετικής υποδοχής και θεωρείται βήμα στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο παραμένουν οι αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά του.