Κάποια είδη ζώων, όπως υποστηρίζουν ειδικοί στη συμπεριφορά των ζώων, μπορεί να κλαίνε από τη θλίψη, όπως ακριβώς και ο άνθρωπος.

Πολλοί έχουν αρχίζει να αναρωτιούνται αν αυτό είναι όντως αλήθεια, μετά τις αναφορές την περασμένη εβδομάδα ότι ένας νεογέννητος ελέφαντας στο Κέντρο Προστασίας της Φύσης και των Άγριων Ζώων Shendiaoshan στην ανατολική Κίνα έκλαιγε ασταμάτητα επί πέντε ώρες, επειδή η μητέρα του το απέρριψε και άρχισε να το πατάει.

Το μικρό ελεφαντάκι, που οι υπεύθυνοι του κέντρου ονόμασαν Zhuang-zhuang, υιοθετήθηκε στη συνέχεια από έναν υπάλληλο του πάρκου και σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Metro είναι καλά.

«Μερικά θηλαστικά μπορεί να κλάψουν αν χάσουν την άνεση της επαφής» εξήγησε ο καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Marc Bekoff, μιλώντας στο Discovery News.

Για τα μικρά των ελεφάντων, όπως και τα παιδιά στους ανθρώπους, το κλάμα προέρχεται συνήθως από το στρες και όχι από τη θλίψη, συνέχισε. «Όμως και το στρες είναι ένα συναίσθημα».

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι κότες, τα ποντίκια και οι αρουραίοι εμφανίζουν ενσυναίσθηση –νιώθουν τον πόνο του άλλου- που είναι ένα ακόμη πιο σύνθετο φαινόμενο. Σε ό,τι αφορά το κλάμα, τα ζώα πρέπει να είναι από τη φύση τους κοινωνικά, να έχουν ανατομία ματιών παρόμοια με των ανθρώπων και τέτοια εγκεφαλική δομή που να μπορεί να επεξεργάζεται συναισθήματα.

Οι σκύλοι είναι τα πιο κοινωνικά ζώα, όμως επιστήμονες και ιδιοκτήτες σκυλών δεν έχουν αναφέρει ακόμη ένα περιστατικό με κάποιο σκύλο σε κατάθλιψη που να το «έχει ρίξει στο κλάμα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ωστόσο, τόσο οι σκύλοι όσο και άλλα ζώα υποφέρουν και αναγνωρίζουν όταν υποφέρει κάποιος άλλος» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής εξελικτικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Duke, Brian Hare.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο «Dognition» που έγραψε ο ίδιος το 72% των ιδιοκτητών σκύλων ανέφεραν ότι τα σκυλιά τους υπέφεραν από ελαφριάς έως βαριάς μορφής άγχος αποχωρισμού, όπως ένιωσε και το ελεφαντάκι στην Κίνα.

«Αυτό εκφράζεται με γκρίνια, κλαψούρισμα και ουρλιαχτά. Οι σκύλοι μπορεί να μην κλαίνε με δάκρυα, όμως εκφράζουν το κλάμα του με κραυγές όταν είναι αγχωμένοι, στρεσαρισμένοι και νιώθουν μοναξιά».

Η συγγραφέας και φυσιοδίφης Virginia Morell υποστηρίζει ότι το ελεφαντάκι θα μπορούσε να κλαίει όπως οι άνθρωποι, όμως αυτό μένει να αποδειχτεί επιστημονικά.

«Μέχρι πριν από λίγο καιρό πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που μπορούν να γελάσουν, όμως τώρα ξέρουμε ότι το κάνουν και οι αρουραίοι, οι σκύλοι και οι χιμπατζήδες. Το γέλιο μάλιστα ίσως είναι ένα καθολικό συναίσθημα σε όλα τα θηλαστικά. Αν ισχύει αυτό, γιατί να μην ισχύει και για τη θλίψη;».