Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού στην Ουγγαρία, στις περιοχές που πλημμύρισαν από ένα εκατομμύριο τόνους (!) τοξικής λάσπης από εργοστάσιο αλουμινίου. Οι αρχές αναζητούν τρεις αγνοούμενους ενώ τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τουλάχιστον 123 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων 61 νοσηλεύονται κυρίως με εγκαύματα που προκλήθηκαν από την τοξική λάσπη.

Πεντακόσιοι άνθρωποι καθαρίζουν τους δρόμους και τα σπίτια με μάνικες υψηλής πίεσης υπό την εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, ενώ και ο καθαρισμός των ποταμών συνεχίζεται από χθες.

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει κηρύξει από χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις επαρχίες στα δυτικά της χώρας.

Το συμβάν έλαβε διαστάσεις οικολογικής καταστροφής, απειλώντας την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής γύρω από τον Δούναβη.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, τα αρδευτικά κανάλια δεν απειλούνται από τη μόλυνση. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους η χρήση του νερού από γεωτρήσεις απαγορεύτηκε. Απαγορεύεται επίσης η κατανάλωση φυτικών προϊόντων από τις πλημμυρισμένες περιοχές, όπως και το κυνήγι και το ψάρεμα στις επαρχίες όπου ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παρά το μικρό κίνδυνο για τη Βουλγαρία, το σύστημα αντίδρασης σε πιθανή μόλυνση του Δούναβη έχει ενεργοποιηθεί. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων είναι σε επιφυλακή και συστηματικά επιτηρούν το βουλγαρικό τμήμα του ποταμού. Αν κάποιες επικίνδυνες ουσίες εντοπιστούν στον ποταμό να υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας, θα εκδοθεί προειδοποίηση για απαγόρευση χρήσης του νερού.

Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό υπόλειμμα από την παραγωγή του αλουμινίου και περιέχει επιβλαβή στοιχεία, που είναι εξαιρετικά διαβρωτικά κυρίως για το δέρμα, καθώς προκαλούν εγκαύματα.


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο