Ο αριθμός των νεκρών από την τοξική λάσπη που «έπνιξε» την Ουγγαρία ανέρχεται σε τέσσερα άτομα, δύο ενήλικες και δύο παιδιά, ανάμεσα τους και ένα βρέφος, σύμφωνα με το διευθυντή των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, Γκιόργκι Μπακόντε.

Επιπλέον, έξι άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι ενώ από τους 123 τραυματίες, οι 62 εισήχθησαν στο νοσοκομείο και οι οκτώ είναι ακόμη σε σοβαρή κατάσταση.

Η ουγγρική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους νομούς Βεζπρέμ, Γκίορ Μόζον-Σόπρον και Βας στο δυτικό τμήμα της χώρας, που απειλούνται από την πλημμύρα τοξικής λάσπης. Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, που απειλεί την πανίδα και τη χλωρίδα γύρω από τον Δούναβη είναι τεράστιο και οι ζημίες υπολογίζονται μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις.

«Ευτυχώς, τα αποθέματα πόσιμου ύδατος, τα οποία βρίσκονται πολύ πιο βαθιά, δεν επηρεάστηκαν», είπε το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών, Σάντορ Πίντερ.

Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό υπόλειμμα από την παραγωγή του αλουμινίου, που αποτελείται από επιβλαβή στοιχεία, όπως ο μόλυβδος που είναι εξαιρετικά διαβρωτικά, κυρίως για το δέρμα, και προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς, κυρίως εγκαύματα. Η παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή σχεδόν τριών τόνων κόκκινης λάσπης.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Διαχείρισης Υδάτων, η λάσπη θα μπορούσε να φθάσει σε τέσσερις ή πέντε ημέρες το Δούναβη, το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό στην Ευρώπη μετά τον Βόλγα.

Οι ειδικοί προσπαθούν να εξουδετερώσουν την διαβρωτική επίδραση της λάσπης κυρίως με γύψο. Όπως είπαν η κόκκινη λάσπη πρόκειται να κάνει στείρο ένα μεγάλο μέρος του εδάφους με το οποίο ήρθε σε επαφή, σε μια έκταση περίπου 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ήδη, εκατοντάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στο ποτάμι Μάρσαλ.