Στοιχεία από μια αποτυχημένη δολοφονία πριν 65 εκατομμύρια χρόνια αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο Τυραννόσαυρος Ρεξ δεν ήταν απλά ένας «καθαριστής» που τρεφόταν με πτώματα, όπως υποστηρίζει μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, αλλά δεινός θηρευτής που κυνηγούσε τα θύματά του.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Νότια Ντακότα παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν απολίθωμα φυτοφάγου δεινοσαύρου, βάρους τεσσάρων τόνων, που στη σπονδυλική του στήλη είχε σφηνωμένο ένα κοφτερό δόντι του Τυραννόσαυρου Ρεξ.

Το σημαντικό είναι ότι η πληγή γύρω από το δόντι είχε επουλωθεί, κάτι που σημαίνει ότι το ζώο ανέκαμψε και έζησε για χρόνια μετά την επίθεση.

«Αυτό είναι το πιο αδιάσειστο στοιχείο ότι ο Τυραννόσαυρος επιτίθονταν στα ζώα και δεν τρεφόταν απλά με ψοφίμια», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Mark Norell από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο Τυραννόσαυρος Ρεξ είχε το ισχυρότερο δάγκωμα από οποιονδήποτε άλλο θηρευτή και ήταν ικανός να ξεσκίσει 220 κιλά σάρκας με μια επίθεση. Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση, το σπασμένο δόντι καταδεικνύει ότι το θήραμα κατάφερε να γλιτώσει.

«Το ζώο δέχθηκε επίθεση, επιβίωσε και ξέφυγε», δήλωσε ο παλαιοντολόγος David Burnham από το Ινστιτούτο Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

«Μέχρι την ανακάλυψη του συγκεκριμένου στοιχείου οι άνθρωποι μπορούσαν να λένε ότι ο Τυραννόσαυρος Ρεξ τρεφόταν με κουφάρια νεκρών ζώων. Αυτό αποδεικνύει ότι επιτίθονταν σε ζωντανά ζώα», προσέθεσε ο Δρ. Burnham.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι παλαιοντολόγοι εξέτασαν το δόντι που είχε εισχωρήσει στη σπονδυλική στήλη με αξονικό τομογράφο.

Τα τελευταία χρόνια ορισμένοι επιστήμονες υποστήριζαν ότι ο Τυραννόσαυρος Ρεξ τρεφόταν με κουφάρια ζώων. Οι κυνηγοί απολιθωμάτων έχουν βρεί οστά με σημάδια από δόντια, κρανία με δαγκωματιές και απολιθωμένες πατημασιές που δείχνουν «καταδίωξη» ζώου, ωστόσο δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστεί ότι ο θηρευτής ήταν ο Τ. Ρεξ.

Σπάνια τα στοιχεία που συνδέονται με το κυνήγι, όπως για παράδειγμα το δόντι στη σπονδυλική στήλη, διατηρούνται σε τόσο καλή κατάσταση.

Το εύρημα στηρίζει την επικρατούσα άποψη ότι ο Τυραννόσαυρος Ρεξ ήταν δεινός θηρευτής.

Πηγή: econews.gr