Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει στους επιστήμονες η ικανότητα του μωβ αχινού να προσαρμόζεται στις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με κυριότερη την οξίνιση των ωκεανών που δημιουργεί ένα «καυστικό» περιβάλλον για τα θαλάσσια είδη.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους Αμερικανοί επιστήμονες καλλιέργησαν στο εργαστήριο μωβ αχινούς του είδους Strongylocentrotus purpuratus.

Οι αχινοί καλλιεργήθηκαν σε ειδικές συνθήκες, παρόμοιες με αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν μελλοντικά λόγω της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Όταν εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο εργαστήριο οι αχινοί άρχισαν να παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την αναλογία των γονιδίων που καθορίζουν την ανάπτυξη και την παραγωγή μετάλλων.

Επίσης αλλαγές σημειώθηκαν και στα γονίδια που ρυθμίζουν το PH των κυττάρων ώστε να διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα.

Η έρευνα γεννά ελπίδες για την επιβίωση των ειδών στις σκληρές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο είναι άγνωστο αν και τα υπόλοιπα ζώα θα καταφέρουν να ανταποκριθούν με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Η μελέτη, που διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Indiana στις ΗΠΑ με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιολογίας, Melissa Pespeni, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις πτήσεις

Προβλήματα και στις αεροπορικές πτήσεις προκαλεί η κλιματική αλλαγή, λόγω της αποσταθεροποίησης των ρευμάτων του αέρα σε ύψη που χρησιμοποιούν οι εμπορικές αερογραμμές.

Οι αναταράξεις κατά τη διάρκεια των πτήσεων τραυματίζουν εκατοντάδες επιβάτες και προκαλούν ζημιές στα αεροσκάφη που συνολικά ξεπερνούν τα 150 εκατ. δολάρια ετησίως.

«Η κλιματική αλλαγή δεν θερμαίνει απλώς την επιφάνεια της Γης αλλά μεταβάλλει επίσης τους ατμοσφαιρικούς ανέμους που πνέουν σε ύψη 10 χιλιομέτρων, όπου πετούν τα αεροπλάνα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Paul Williams, από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία.

«Αυτό καθιστά την ατμόσφαιρα ακόμα πιο ευάλωτη στην αστάθεια που δημιουργεί αναταράξεις σε κενά αέρος. Η έρευνά μας συμπεραίνει ότι από εδώ και στο εξής η επιγραφή ‘δέστε τη ζώνη σας’ στα αεροπλάνα θα ανάβει πολύ συχνότερα συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες», κατέληξε ο ερευνητής.

Πηγή: econews.gr