Καθώς η άνοιξη έχει πλέον φτάσει, οι αρκούδες που φιλοξενούνται στο καταφύγιο της καφέ αρκούδας του Αρκτούρου στο Νυμφαίο, ξύπνησαν και άρχισαν να κυκλοφορούν στη φύση.

Και ενώ το ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο Ανδρέας, καθώς είναι ο γηραιότερος αρκούδος σε καταφύγιο παγκοσμίως, ένας άλλος δεν βγήκε ποτέ από τη φωλιά του.

Ο Μίσα δεν ξύπνησε, κάτι που παρατήρησαν οι φροντιστές και οι βιολόγοι της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Όταν απομονώθηκαν όλα τα ζώα για να μπορέσουν με όλα τα μέσα ασφαλείας να εισέλθουν στον εσωτερικό χώρο του Καταφυγίου και ως τη φωλιά του Μίσα, εντόπισαν το άψυχο σώμα του ζώου.

Στο ζώο δεν εντοπίστηκε κάποιο τραύμα, ούτε συγκεκριμένη αιτία θανάτου. Ο θάνατος επήλθε περίπου 20 ημέρες νωρίτερα.

Ο Μίσα απομακρύνθηκε από το καταφύγιο και η ταφή του έγινε στους μη επισκέψιμους χώρους του κτηνιατρικού σταθμού περίθαλψης άγριων ζώων που λειτουργεί ο Αρκτούρος στον Αετό της Φλώρινας.

Η αρκούδα γεννήθηκε στο ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης σε πολύ μικρή ηλικία, μαζί με τις 2 αδερφές του αρκούδες, τον καιρό των βομβαρδισμών.


Η είδηση του θανάτου λύπησε πολύ τους ανθρώπους του Αρκτούρου καθώς ήταν από τις πιο αγαπημένες και φιλικές αρκούδες για τους επισκέπτες του καταφυγίου της καφέ αρκούδας.

Με αφορμή το θάνατο του Μίσα, ο Αρκτούρος δήλωσε την αντίθεσή του στην πρακτική της διαβίωσης και αναπαραγωγής άγριων ζώων σε αιχμαλωσία. Έτσι, γίνεται έκκληση για τη μεταφορά των 2 αρκούδων του ζωολογικού κήπου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του περιβαλλοντικού κέντρου του Αρκτούρου.